Följ med på en guidad tur tillbaka i tiden, genom vindlande gångar och mäktiga salar, ner i Falu Gruva. Hör guiden berätta om det stora raset och den förstenade gruvdrängen Fet-Mats. Upplev gruvans historia från vikingatiden och fram till 1800-talet i Gruvmuseet och utmana dina kunskaper om metaller och mineraler i Lilla Gruvbyn.

I sommar öppnar vi den spännande utställningen om Falu Gruvas storhetstid. Här får du känna, prova-på, lukta och lära dig mer om gruvan. Lilla Gruvbyn består av 11 små stugor där du kan leka dig fram till kunskap om de 11 metaller och mineraliska produkter som utvunnits ur Falu Gruva.

Lilla Gruvtåget kör runt på gruvområdet 17 juni till 21 augusti och i gruvan har vi speciella gruvturer för barn från 3 år och uppåt. Prova en Skrock- och sägentur eller se om du har vad som krävs för att bli en gruvdräng på Gruvdrängsturen. För dig som inte vill eller kan gå ner i gruvan visar vi en film från djupet av Falu Gruva.

En gång i tiden var Falu Gruva den största koppargruvan i Europa och kallades för Sveriges skattkista. Koppar från Falun blev till slottstak, kyrkklockor, mynt och husgeråd runt om i världen. När gruvan stängdes 1992 hade brytningen pågått i 1000 år. I dag finns Falu Gruva, som en del av Världsarvet Falun, på Unescos världsarvslista och anses så värdefullt att det är en angelägenhet för hela mänskligheten.

På gruvområdet finns upplevelser för alla, lekfulla utställningar, guidade turer, hantverk, shopping, caféer och en restaurang. Precis som för 1000 år sedan är det full fart i området runt gruvan. Här bor, arbetar, äter, promenerar och möts människor mitt i ett världsarv, som en stad i staden.

Sidan uppdaterad: 2016-08-12