Se filmen från djupet av Falu Gruva. Filmen är speciellt framtagen för de besökare som av olika anledningar inte kan eller vill gå ner i gruvan.

Filmen som är ca 30 min visas i Gruvmuseet och ingår i biljetten för en gruvtur och ovanjordsbiljetten. Det är svenskt tal och engelsk text på filmen och den finns även som tecken- och syntolkad på svenska. I filmen får du bland annat se delar av både besöksgruvan och den nu nedlagda industrigruvan och höra två gruvarbetare berätta om arbetet i gruvan.

Bakgrund till filmen
2015 beviljades Stiftelsen Stora Kopparberget 716 000 kr från Arvsfonden till projektet ”Upptäck Världsarvet och Falu Gruva utifrån dina egna förutsättningar”. Projektet har nu resulterat i en film och ett filmrum samt ett antal pedagogiska program för särskolans elever. Arbetet med filmen har skett i samarbete med elever och pedagoger i klass 7-9 vid Jakobgårdsskolan i Borlänge och HSO Dalarna. Projektet syftar till att elever och andra besökare med en funktionsnedsättning, som innebär att de inte kan besöka Falu Gruva under jord, får möjlighet att genom en filmisk upplevelse ovan jord ta del av Världsarvet. Filmen är producerad av filmaren Björn Larsson från Leksand.

 

Sidan uppdaterad: 2017-07-25