Upplev ett spännande möte med Sveriges historia i Falu Gruvas mäktiga salar och vindlande gruvgångar till 67 meters djup. Vi har guidade visningar året om och en visning tar ca 1 timma.

Förr var det mörkt, smutsigt, rökigt och varmt i gruvan, det kunde på sina ställen bli uppåt 50 grader i gruvgångarna. Om du gör ett besök i gruvan i dag är det fortfarande ganska smutsigt men du slipper det kompakta mörkret, röken och värmen. Nu är det lika kallt som i ett kylskåp, ca 5 grader, året om i gruvan vilket gör att ett besök i Falu Gruva lämpar sig såväl sommar som vinter.

Den del av gruvan som är öppen för besökare är till stora delar från 1600-talet och du går ner till 67 meters djup på en ordinarie visning. Som besökare i gruvan leds du ner för trappor, genom vindlande gruvgångar som mynnar ut i stora salar med spännande färger, du får höra berättat om hur gruvdrängarna slet och historien om den olycksaliga Fet-Matts öde. Om Gruvfrun visar sig gäller det att snabbt ta sig upp ur gruvan. Nuförtiden kan du ta hissen upp till markytan.

Viktigt inför ett besök
Du bör ha oömma skor och varma kläder vid ett besök i gruvan. Under den guidade visningen förekommer det många trappor så det är viktigt att alla besökare kan gå på egen hand hela vägen. Det är åldersgräns på 3 år i gruvan och barn 3-12 år får inte gå utan målsman/vuxet sällskap.

För att vara säker på att få plats och rätt språk på gruvturen rekommenderar vi att du bokar i förväg. Det går bra att boka eller förboka via telefon, e-post eller direkt här på webben.

» Här kan du boka biljetter direkt på webben

Våra guidade visningar under jord ges i samverkan med Folkuniversitetet.
» Till Folkuniversitetet

Folkuniversitetet

Sidan uppdaterad: 2017-07-25