Sedan 2015 har Falu Gruva arbetat med projektet ”Upptäck Falu Gruva och Världsarvet Falun utifrån dina egna förutsättningar”. En viktig del i detta arbete har varit att skapa ett sätt för besökare att uppleva Falu Gruva, även om man har någon form av funktionsnedsättning.

En del i detta arbete har varit att ta fram en film som skildrar den underjordiska delen av gruvan, för dem som av olika anledningar inte kan gå ner. Falu Gruva har även tagit fram skolprogram som är anpassade till elever inom särskolan.

Här nedan följer en presentation av programmen

Specialanpassat besök i Falu Gruva.

I detta besök går eleverna för egna ben ner i Falu Gruva. Under besöket får eleverna använda sina sinnen för att uppleva en underjordisk gruva. Efter vandringen nere i gruvan besöker vi utställningarna i Gruvmuseet tillsammans, där eleverna har möjlighet att på egen hand utforska och prova aktiviteter kopplade till gruvan.. Besöket tar en 1,5 timme och innebär många trappor ner i gruvan samt hiss upp.

Upptäck Falu Gruva ovan jord

I detta besök får eleverna upptäcka schakt där man kan se långt ner i underjorden, dagbrott och gamla vattenhjul ovan jord. Vi tittar på att det är skillnad på sten och sten och känner på kopparmalm, slaggsten och gråberg. Efter vandringen utomhus går vi in i Gruvmuseets och tittar på film hur det är nere i gruvan, samt går in i en klimatkammare som återskapar känslan av att åka ner i ett gruvschakt. Programmet tar 1,5 timme, och är helt anpassat för rullstolar och permobiler. Filmen kan även visas med tecken- eller syntolkning.

Kostnad

80 kr per elev/lärare, minipris 1200 kr.

Programmen är framtagna i samarbete med särskolor i Falu och Borlänge kommuner samt HSO Dalarna.

För mer information och bokning kontakta museipedagog Johanna Nybelius

Sidan uppdaterad: 2016-09-14