GUIDAD VISNING I GRUVAN

Följ med på en guidad tur tillbaka i tiden, genom vindlande gångar och mäktiga salar, ner i Falu Gruva. Hör guiden berätta om det stora raset och den förstenade gruvdrängen Fet-Mats. Alla gruvturer passar för barn från tre år och uppåt. Barn som är tolv år eller yngre får bara gå ner i gruvan i sällskap av en vuxen. Vår skrock- och sägentur rekommenderas särskilt för de yngre barnen.

Förbokning rekommenderas, boka här.

 

GRUVMUSEET

Klättra på en gruvstege. Ta tunnan ner i schaktet. Kolla om du klarar att lyfta den tunga malmbåren som användes nere i gruvan för att frakta kopparmalm.

Gruvmuseet, som ligger intill dagbrottet Stora Stöten, är Sveriges äldsta tekniska museum. Som besökare får du göra en spännande, interaktiv tidsresa som sträcker sig över Falu Gruvas tusenåriga historia. Du får prova på livet nere i gruvan. Om du har riktig otur hamnar du, precis som många skadade gruvdrängar, på gruvans eget akutsjukhus med amputerat ben. Efter det äventyret kan du testa att vara kemist och undersöka hur bergarter bildas genom att mixa mineral.

Efter den stora förvandling som Gruvmuseet har genomgått – den sista etappen av ombyggnationen var klar i juni 2017 – omfattar utställningarna hela berättelsen om Falu Gruva. Från upptäckten av gruvan på vikingatiden fram utnämningen till ett av Unescos världsarv i början av 2000-talet.

Öppettider och biljettpriser hittar du här.

 

LILLA  GRUVTÅGET

Under högsäsong kör Lilla Gruvtåget runt på området varje dag. Avgång var tjugonde minut, turen ingår i biljetten både ovan och under jord. Det eldrivna tåget körs med bidrag av Falu Energi & Vatten.

 

BERGUVSPANING

Berguven är en av världen största ugglor – och den är Dalarnas landskapsdjur. Därför är det extra roligt att den väljer att hålla till i dagbrottet Stora Stöten vid Falu Gruva. Vid utsiktsplatsen framför Gruvmuseet finns information om berguvarna och en kikare som går att rikta mot deras bolåda på en klippavsats.

Sidan uppdaterad: 2019-07-09