HITTA HIT

Falu Gruva ligger vid södra infarten till Falun om du kommer med bil. Följ skyltningen från E16 eller väg 293. Promenadvägen från Resecentrum med tåg och bussar är runt en kilometer. Ett tips är att välja Berghauptmansgatan genom den gamla gruvarbetarstadsdelen Elsborg.

Besöksadress: Gruvplatsen 1, 791 61 Falun.
GPS-position: N 60.36.070,  E 15.36.994

 

OMRÅDESKARTA

Här hittar du en karta över området (PDF-fil)

 

PARKERING

Besöksparkeringen ligger i anslutning till Världsarvshuset med Visitors Center där besöket startar.

Parkeringsavgiften är 20 kr per dag under högsäsong (1 maj till 30 september) och betalas antingen via automat, i receptionen i Världsarvshuset eller via Swish (se skyltning).

Bussparkeringen ligger i anslutning till väg 293.

 

PRISER & TIDER

Information om priser och öppettider finns här. Boka dina biljetter här.

 

CHECKLISTA INFÖR GRUVTUREN

  • En varm tröja eller tunnare jacka. Temperaturen nere i Falu Gruva är ungefär som i ett kylskåp, runt fem grader, oavsett tid på året.
  • Stövlar eller skor som går att spola av. Gruvgångarna är leriga och det kan vara lite blött. Vi lånar ut hjälmar och regncaper.
  • Våra guidade visningar tar cirka en timme. Alla som följer med på turen måste klara att gå i promenadtakt i trappor, sammanlagt cirka 400 trappsteg, och barn som följer med måste gå själva. Sammanlagt är visningen 750 meter lång och går ner till 67 meters djup. Hiss på vägen upp. OBS: På grund av risken för spridning av det nya coronaviruset har vi beslutat att tillfälligt sluta använda hissen för transport upp ur gruvan. Våra guidade visningar kommer därför att gå via trappor både ner och upp tills vidare. 
  • Åldersgränsen för att följa med ner i gruvan är tre år. Upp till tolv år får barn bara följa med på visningen i sällskap med en vuxen.

 

FALU GRUVA OVAN JORD

Planera gärna för en heldag vid gruvan om tiden finns, här finns massor av upptäckter att göra även ovan jord:

Gruvmuseet är ett interaktivt äventyr där både stora och små får ta del av en massa kunskap och prova på livet nere under jord.

Gruvans Konsthall högst upp i Gruvmuseet, kan du ta del av konstutställningar under sommaren och vintern. Övriga delar av året är konsthallen stängd. Fråga i receptionen för information om aktuella utställningar

Gruvpromenaden runt dagbrottet Stora Stöten är cirka två kilometer lång passerar flera historiska byggnader. Under högsäsong går det även att följa med på guidade visningar ovan jord.

Spana på berguvarna i Stora Stöten med hjälp av kikare som finns uppsatta vid utsiktsplatsen mittemot Gruvmuseet. Där finns även informationstavlor om berguven som är en av världens största ugglor.

 

MAT & DRYCK

Restaurang Geschwornergården, Café Gjuthuset intill dagbrottet Stora Stöten och Café Bagarstugan med sittplatser i trädgården erbjuder mat, lättare luncher och fika.

Bord för picknick finns på flera platser på området.

 

BUTIKER & ANNAT

På gruvområdet finns massor av butiker som erbjuder alltifrån inredning och barnkläder till souvenirer och byggnadsvård. Flera hantverkare håller till här; ett stensliperi, en silversmed och Falu Emaljskyltar.  Andra verksamheter på området är en cykelbutik, en trädgårdshandel och en skönhetssalong.

 

ÖVERNATTNING

Ställplatser för husbilar finns på gruvområdet.

Gruvortens B&B erbjuder boende i den gamla Konstmästargården vid kanten av Stora Stöten.

 

TILLGÄNGLIGHET

Falu Gruva är ett besöksmål som välkomnar alla och gruvområdet är anpassat för besökare med funktionsnedsättning, bland byggnaderna gäller det Visitors Center, Gruvmuseet och våra historiska byggnader. I Gruvmuseet visas en syntolkad film som tar besökarna med ner under jord i Falu Gruva.

Medföljande ledsagare har fri entré.

 

HUNDAR/HUSDJUR

Det är inte tillåtet med hundar eller andra husdjur i gruvan, museet eller i vår butik men de är självklart välkomna på övriga delar av gruvområdet.

 

EVENEMANG

Det händer en massa saker vid Falu Gruva året om. Alltifrån valborgsfirande till traditionell julmarknad. Information om aktuella evenemang finns i vår kalender.

 

VÄRLDSARVET FALUN

Utöver gruvlandskapet ingår staden och bergsmansbygden, däribland Stabergs Bergsmansgård, i Världsarvet Falun.

 

MER ATT GÖRA I FALUN

Välkommen till Falun! Här finns mycket att upptäcka. Carl Larsson-gården i Sundborn, hoppbackarna på Lugnet och den fina badsjön Runn till exempel. Mer information finns hos Visit Dalarna.

 

KONTAKTA & FÖLJ OSS

Har du frågor är du välkommen att kontakta oss:
Telefon: 023-78 20 30
E-post: info@falugruva.se
Facebook: facebook.com/FaluGruva/
Instagram: @falugruva / @gruvbutiken

 

Sidan uppdaterad: 2020-03-20