Falu Gruva har varit en viktig arbetsplats i över tusen år. Stora Stöten, det gigantiska dagbrottet som bildades vid det stora raset 1687, ger området sin unika karaktär.

I dag är Falu Gruva ett heltäckande besöksmål med alltifrån butiker, matställen och övernattning till guidade visningar under jord och en rad sevärdheter på området.

Karta över området (PDF-fil)

 

GRUVMUSEET

Gruvmuseet, som ligger intill dagbrottet Stora Stöten, är Sveriges äldsta tekniska museum. Som besökare får du göra en spännande, interaktiv tidsresa som sträcker sig över Falu Gruvas tusenåriga historia. Du får prova på livet nere i gruvan. Om du har riktig otur hamnar du, precis som många skadade gruvdrängar, på gruvans eget akutsjukhus med amputerat ben. Efter det äventyret kan du testa att vara kemist och undersöka hur bergarter bildas genom att mixa mineral.

Efter den stora förvandling som Gruvmuseet har genomgått – den sista etappen av ombyggnationen var klar i juni 2017 – omfattar utställningarna hela berättelsen om Falu Gruva. Från upptäckten av gruvan på vikingatiden fram utnämningen till ett av Unescos världsarv i början av 2000-talet.

I museets filmsal kan du uppleva en gruvtur under jord i en 30 minuter lång film från djupet av Falu Gruva. Filmen är speciellt framtagen för de besökare som av olika anledningar inte kan eller vill gå ner i gruvan. Det är svenskt tal och engelsk text och den finns även som tecken- och syntolkad på svenska.

Öppettider och biljettpriser hittar du här.

 

Creutz Spelhus och Husbergs Pivå

UPPLEV OMRÅDET

Gruvpromenaden runt dagbrottet är både en hisnande upplevelse och en introduktion till gruvans långa historia. Utsiktsplatser, flerspråkiga informationstavlor och bänkar finns utplacerade längs vägen.

Creutz lave, Vaskverket och Linslageriet är några av de historiska byggnader som finns bevarade på gruvområdet. Under högsäsong ges guidade visningar på svenska och engelska ovan jord.

Under högsäsong kör Lilla Gruvtåget runt på området. Turen tar cirka 20 minuter och ingår i löst entrébiljetten både ovan och under jord.

 

BERGUVEN

Falu Gruva är mycket stolta över att ha ett häckande berguvspar i Stora Stöten. Besök gärna utsiktsplatsen framför Gruvmuseet. Här finns informationstavlor och en kikare som går att rikta mot berguvarnas bolåda. Har du tur får du syn på en av världens största ugglor – berguven kan ha ett vingspann på nära 180 cm. I mars 2018 fick det häckande berguvparet tillökning igen.

 

Sidan uppdaterad: 2019-07-17