Högst uppe i museibyggnaden, med utsikt över dagbrottet Stora Stöten, ligger Falu Gruvas konsthall. Målet med verksamheten är att varje år erbjuda en spännande sommarutställning, gärna i samarbete med andra aktörer, samt en eller flera kortare utställningar under vinterhalvåret.

The Garden

19 juni-25 augusti 2019

The Garden, ett mekaniskt ljudkonstverk, intar Gruvans konsthall i sommar. Det är första gången konstnären Jan Cardell visas i Falun.

Trädgården som har byggts upp i konsthallen på översta våningen i Gruvmuseet består av mekaniska växter med ett interaktivt rotsystem. Det betyder att besökarnas närvaro i rummet påverkar hur de rör sig och låter.

”Det är första gången vi visar en interaktiv utställning av det här slaget. Man får en känsla av växterna och blommorna lever – en mekanisk trädgård där man själv tillför liv”, säger Gunilla Hedenblad, antikvarie vid Falu Gruva, om årets sommarutställning.

Jan Cardell, skulptör och ljudkonstnär baserad i Malmö, har en gedigen konstkarriär både i Sverige och internationellt bakom sig.

”Han är en väletablerad konstnär med ett unikt arbetssätt och formspråk”, säger Gunilla Hedenblad och lyfter fram kopplingen mellan inslagen av mekanik i konstverket och Falu Gruvas långa industritekniska historia.

Uppbyggnaden av The Garden har genomförts med stöd av Konstnärsnämnden.

Entré: 50 kr, biljett kan köpas i receptionen i Världsarvshuset alternativt i Gruvmuseet. Entrén till konsthallen är inkluderad i biljett ovan och/eller under jord.

 

Tidigare utställningar:

Ögonblick från Stora Kopparberget

9 december 2018-28 april 2019

Ur ugnens hetta – 18 konstnärer visar emalj

19 juni-26 augusti 2018

Falu Gruva i bild

December 2017 – 4 mars 2018

Jörg Jeschke – skulptur i trä, granit och brons

27 juni – 31 augusti 2017

Rödfärg och slagg – samtida fotografi ur våra samlingar

De röda husen. Fotograf Olle Norling.

Slagg. Fotograf Christer Viklund.

6 juni – 30 september 2016

 

Sidan uppdaterad: 2019-07-11