Klättra på en gruvstege. Ta tunnan ner i schaktet. Kolla om du klarar att lyfta den tunga malmbåren som användes nere i gruvan för att frakta kopparmalm.

Gruvmuseet, som ligger intill det gigantiska dagbrottet Stora Stöten, är Sveriges äldsta tekniska museum. Som besökare får du göra en spännande, interaktiv tidsresa som sträcker sig över Falu Gruvas tusenåriga historia.

Du får prova på livet nere i gruvan. Om du har riktig otur hamnar du, precis som många skadade gruvdrängar, på gruvans eget akutsjukhus med amputerat ben. Efter det äventyret kan du testa att vara kemist och undersöka hur bergarter bildas genom att mixa mineral.

Efter den stora förvandling som Gruvmuseet har genomgått – den sista etappen av ombyggnationen var klar i juni 2017 – omfattar utställningarna hela berättelsen om Falu Gruva. Från upptäckten av gruvan på vikingatiden fram utnämningen till ett av Unescos världsarv i början av 2000-talet.

I museets filmsal kan du uppleva en gruvtur under jord i en 30 minuter lång film från djupet av Falu Gruva. Filmen är speciellt framtagen för de besökare som av olika anledningar inte kan eller vill gå ner i gruvan. Det är svenskt tal och engelsk text och den finns även som tecken- och syntolkad på svenska.

Öppettider och biljettpriser hittar du här.

Sidan uppdaterad: 2018-02-22