Upptäck gruvan på egen hand! Vår nya gruvtur, där guiderna väntar på besökarna under jord, är en nyhet under påskhelgen. Gruvmuseet är öppet och där finns massor att lära om tusen år av historia vid Falu Gruva – både ovan och under jord. Biljetten är bokningsbar den 7-10 april 2023.

Gruvtur på egen hand

En extra spännande gruvtur! Våra guider är utplacerade på en rad platser under jord, på alla ställen där gruvgångarna delar sig, och de berättar gärna mer om gruvan och svarar på frågor. Alla besökare i gruvan måste vara minst tre år och kunna gå själva för att få följa med, trappor både på väg ner och upp ur gruvan.

Gruvmuseet

I Gruvmuseet är det lätt att förlora sig i historiens vingslag, som inte stannar i Falun utan berättar om Sverige och Europa under många hundra år. Utställningen är interaktiv och uppskattas lika mycket av vuxna som av barn. Här kan du åka i gruvschaktets tunna, prova en medeltida stridshjälm och testa hur geologer arbetar. I Gruvmuseet kan du tillbringa många timmar. Ett bra tillfälle att lära om historien tillsammans.

Livet på gruvområdet

Gruvlavar, vaskverk och hjulhus – de historiska byggnaderna har mycket att berätta och om du går gruvpromenaden kan du lära dig mer. Upplev dagbrottet Stora Stöten där berguven häckar - i utsiktstornet finns kikare där du kan spana efter ugglan som är en av världens största.

Praktiskt

Välj oömma skor eller stövlar, det är både smutsigt och fuktigt i gruvans gångar. Gruvturen innebär många trappor och alla som går ner i gruvan måste kunna gå själva. Våra yngsta besökare ska vara minst tre år och alla barn under tolv år måste ha sällskap av en vuxen. OBS: För gruvtur på egen hand rekommenderar vi att du tar med egen ficklampa.

Priser

230 kr / Vuxen
100 kr / Barn
200 kr / Student
200 kr / Pensionär
590 kr / Familj

Andra biljetter

Gruvtur och museum

Upptäck tusen år av historia vid Falu Gruva - både ovan och under jord. Biljetten inkluderar en guidad visning nere i gruvan och entré till Gruvmuseet med interaktiva utställningar som berättar om Sverige och Europa under många hundra år. Biljetten är bokningsbar 15 augusti-30 september samt helger från den 1 oktober.

1 timme under jord

Lovbiljett

Under skollov håller vi öppet på Falu Gruva. Lovbiljetten för påsklovet är tillgänglig mellan den 11-16/4. För bokningar innan och efter datumet välj kategori "Gruvtur och museum".

1 timme under jord

Lucia under jord

Upplev den magiska stämningen när luciatåget skrider fram genom de mörka gruvgångarna. Musikkonservatoriet och Falu Gruva bjuder tillsammans in till ett unikt luciafirande nere i gruvans djup. Antalet platser är begränsat, förbokning obligatorisk.

1 timme under jord

Underjordspaketet

Visa mer Visa mindre

Följ med på äventyr ner i Falu Gruva, till den del av gruvan med anor från 1600-talet. Ta del av historien och lyssna till de spännande sägner och legender som lever kvar. Begränsat platsantal gör att vi alltid rekommenderar förbokning av våra paket. Paketet är bokningsbart 19/6-20/8.

Pris per person

270 kr / Vuxen

125 kr / Barn

230 kr / Student

230 kr / Pensionär

705 kr / Familj

Kulturresan i Dalarna

Visa mer Visa mindre

Kulturresan i Dalarna är din guide till nio kulturhistoriska besöksmål runt om i Dalarna. Upptäck kulturella sevärdheter och nationella skatter som Zornmuseet, Carl Larsson-gården och Falu Gruva. Besök konstnärshem, trädgårdar och historiska industrimiljöer och låt dig omfamnas av de levande berättelserna om Dalarna.

Pris per person

125 kr / Kulturpasset

Ovanjordspaketet

Visa mer Visa mindre

Kliv in i historien hos gruvarbetarfamiljen Eriksson där året är 1897 respektive 1958. Lär dig mer om de historiska byggnaderna på området, spana efter berguven och avsluta på Gruvmuseet. Begränsat platsantal gör att vi alltid rekommenderar förbokning av våra paket. Paketet är bokningsbart 19/6-20/8.

Pris per person

130 kr / Vuxen

80 kr / Barn

370 kr / Familj