Höstlovet vid Falu Gruva är en resa genom folktro, sägner och gruvans hemligheter. I Stora höstlovspaketet ingår en lite läskigare guidning i gruvan, entré till Gruvmuseet, den kluriga Bokstavsgåtan, spökhistorier i Erikssons stuga och mycket annat. Höstlovspaketet går att boka 1-6/11 2021.

Höstlovsrysning, bara för barn!

Lite lagom läskigt, men rysligt spännande och lärorikt. Vi välkomnar alla barn under höstlovet, till en resa genom folktro, sägner och gruvans hemligheter. Gör dig redo att hoa som en berguv, skydda dig från maran, lösa bokstavsgåtan och möta gruvfrun. På plats får du en egen amulett som skyddar mot alla faror som kan lura. Vill du ha en hand att hålla i så ta med mamma eller pappa, om de vågar! Stora höstlovspaketet (från 7 år) passar dig som gillar läskiga berättelser och inkluderar en guidad visning i gruvan, entré till Gruvmuseet och en rad andra spännande aktiviteter ovan jord. Om du vill besöka oss utan att följa med ner i gruvan rekommenderar vi Lilla höstlovspaketet.

Lös den kluriga Bokstavsgåtan

För att lösa gåtan behöver du en magisk karta som hjälper dig hitta på gruvområdet, där alla hemligheterna finns. Liksom gruvarbetarna får du en alldeles egen amulett, som skyddar dig från troll, spöken och oknytt. När du har hittat alla bokstäverna och klurat ut lösenordet får du träffa Gruvfrun.

Spökhistorier i stugan

Alla vet att spökhistorierna var läskigare förr och i Erikssons stuga, där året är 1897, får du kanske höra en och annan berättelse om märkliga saker som hänt vid gruvan, både ovan och under jord. Erikssons stuga är höstlovsöppen 12.00-16.00 mellan den 1-6 november.

Lite läskigare gruvtur

Följ med på äventyr ner i Falu Gruva, till den del av gruvan med anor från 1600-talet. Nere i gruvan ruvar spännande hemligheter. När det droppar från taket och fukten kryper på blir berättelserna om allt hemskt som hänt i gruvan nästan verkliga. Besökare måste vara minst tre år och kunna gå själva för att få följa med.

Gruvmuseet

I Gruvmuseet är det lätt att förlora sig i historiens vingslag, som inte stannar i Falun utan berättar om Sverige och Europa under många hundra år. Utställningen är interaktiv och uppskattas lika mycket av vuxna som av barn. Här kan du åka i gruvschaktets tunna, prova en medeltida stridshjälm och testa hur geologer arbetar. I Gruvmuseet kan du tillbringa många timmar. Ett bra tillfälle att lära om historien tillsammans.

Gruvområdet

Gruvlavar, vaskverk och hjulhus – de historiska byggnaderna har mycket att berätta och om du går gruvpromenaden kan du lära dig mer. Upplev dagbrottet Stora Stöten där berguven häckar - i utsiktstornet finns kikare där du kan spana efter ugglan som är en av världens största. Under höstlovet tipsar vi lite extra om våra grillplatser med utsikt över Stora Stöten.

Praktiskt

Välj oömma skor eller stövlar, det är både smutsigt och fuktigt i gruvans gångar. Gruvturen innebär många trappor och du behöver kunna gå den 670 meter långa promenaden. Våra yngsta besökare ska vara minst tre år och alla barn under tolv år måste ha sällskap av en vuxen.

250 kr / Vuxen
110 kr / Barn
210 kr / Student/Pensionär
640 kr / Familjebiljett

Andra biljetter

Stora höstlovspaketet (från 7 år)

Höstlovet vid Falu Gruva är en resa genom folktro, sägner och gruvans hemligheter. I Stora höstlovspaketet ingår en lite läskigare guidning i gruvan, entré till Gruvmuseet, den kluriga Bokstavsgåtan, spökhistorier i Erikssons stuga och mycket annat. Höstlovspaketet går att boka 1-6/11 2021.

2-3 timmar (gruvturen 1 timme)

Lilla höstlovspaketet

Vi välkomnar hela familjen till Gruvmuseet och andra spännande upptäcktsfärder på gruvområdet. Lös den kluriga Bokstavsgåtan, kika efter berguvar och lyssna till lagom läskiga spökhistorier i Erikssons stuga. Vill du gå ner i gruvan? Klicka på Stora höstlovspaketet. Höstlovspaketet går att boka 1-6/11 2021.

1-3 timmar

Scenhöst på gruvan - Leif Åke Wiklund

Med gitarrkonserten Farewell - musik av Bach, Coste, Dowland och Tárrega tar Leif Åke Wiklund oss med på en musikalisk resa.

Cirka 1,5 timme

Kulturresan i Dalarna

Visa mer Visa mindre

Kulturresan i Dalarna är din guide till nio kulturhistoriska besöksmål runt om i Dalarna. Upptäck kulturella sevärdheter och nationella skatter som Zornmuseet, Carl Larsson-gården och Falu Gruva. Besök konstnärshem, trädgårdar och historiska industrimiljöer och låt dig omfamnas av de levande berättelserna om Dalarna.

Pris per person

125 kr / Kulturpasset