En unik gruvtur, där du får chansen att uppleva gruvan på ett helt nytt sätt. Människor från förr vaknar till liv och berättar om sin vardag och verklighet. Vilka historier kan de berätta för oss och vilka av gruvans hemligheter kan de avslöja? Höstlovspaketet är tillgängligt från 29/10-5/11 2022.

Gruvan vaknar till liv!

En unik gruvtur, där du får chansen att uppleva gruvan på ett helt nytt sätt. Vi välkomnar alla barn under höstlovet, till en resa genom folktro, sägner och gruvans hemligheter. Människor från förr vaknar till liv och berättar om sin vardag och verklighet. I gruvan möter du gruvdrängar som jobbar nere i de allra mörkaste delarna av gruvan. Vilka historier kan de berätta för oss och vilka av gruvans hemligheter kan de avslöja? Stora höstlovspaketet (från 7 år) inkluderar en extra spännande guidad visning i gruvan och entré till Gruvmuseet.

Gruvmuseet

I Gruvmuseet är det lätt att förlora sig i historiens vingslag, som inte stannar i Falun utan berättar om Sverige och Europa under många hundra år. Utställningen är interaktiv och uppskattas lika mycket av vuxna som av barn. Här kan du åka i gruvschaktets tunna, prova en medeltida stridshjälm och testa hur geologer arbetar. I Gruvmuseet kan du tillbringa många timmar. Ett bra tillfälle att lära om historien tillsammans.

Gruvområdet

Gruvlavar, vaskverk och hjulhus – de historiska byggnaderna har mycket att berätta och om du går gruvpromenaden kan du lära dig mer. Upplev dagbrottet Stora Stöten där berguven häckar - i utsiktstornet finns kikare där du kan spana efter ugglan som är en av världens största. Under höstlovet tipsar vi lite extra om våra grillplatser med utsikt över Stora Stöten.

Praktiskt

Välj oömma skor eller stövlar, det är både smutsigt och fuktigt i gruvans gångar. Gruvturen innebär många trappor och du behöver kunna gå den 670 meter långa promenaden. Alla barn under tolv år måste ha sällskap av en vuxen.

250 kr / Vuxen
110 kr / Barn
210 kr / Student/Pensionär
640 kr / Familjebiljett

Andra biljetter

Höstlovspaketet (från 7 år)

En unik gruvtur, där du får chansen att uppleva gruvan på ett helt nytt sätt. Människor från förr vaknar till liv och berättar om sin vardag och verklighet. Vilka historier kan de berätta för oss och vilka av gruvans hemligheter kan de avslöja? Höstlovspaketet är tillgängligt från 29/10-5/11 2022.

2-3 timmar (gruvturen 1 timme)

Gruvtur (tisdag-fredag)

Följ med på äventyr ner i Falu Gruva. Här får du höra om gruvans tusenåriga historia och uppleva den speciella miljön med vindlande gångar och stora bergrum. Gruvturen går genom delar av gruvan med anor från 1600-talet. Biljetten är bokningsbar tisdag-fredag från den 1 oktober.

1 timme under jord

Familjevisning och museum

En spännande gruvtur för hela familjen. Guiden berättar om historia, sägner och berättelser kring gruvan som alla åldrar kan hänga med på. Familjevisning med museum är tillgängligt under höstlovet, 29/10-5/11 2022.

60 min

Kulturresan i Dalarna

Visa mer Visa mindre

Kulturresan i Dalarna är din guide till nio kulturhistoriska besöksmål runt om i Dalarna. Upptäck kulturella sevärdheter och nationella skatter som Zornmuseet, Carl Larsson-gården och Falu Gruva. Besök konstnärshem, trädgårdar och historiska industrimiljöer och låt dig omfamnas av de levande berättelserna om Dalarna.

Pris per person

125 kr / Kulturpasset