En dag på gruvan

Tusen år av historia att upptäcka - vi guidar dig till höjdpunkterna under besöket vid Falu Gruva under sommaren.

Så mycket att upptäcka!

Välkommen till Världsarvet Falun och Falu Gruva, en plats med tusen år av historia som väntar på att upptäckas. Börja dagen i Besökscenter och filmvisningen där du bekantar dig med området.

Läs mer

Gruvmuseet – en tidsresa

Gruvmuseet med interaktiva utställningar guidar hela familjen från Vikingatiden och fram till 2001 när platsen blev ett av Unescos världsarv. Här kan hela familjen spendera flera timmar och lära om historien.

Läs mer

Följ med ner i underjorden

Gruvturen under jord börjar vid klockstapeln mitt på Gruvplatsen och även om du färdas tillbaka till 1600-talet i gångar och salar så är tidsåtgången en ungefär en timme.

Läs mer

Hälsa på hos Erikssons

Ovan jord hittar du också våra gruvarbetarhem – historiska levande miljöer – där tiden har stått stilla sedan 1897 och 1958. Här bor olika generationer av familjen Eriksson och du är varmt välkommen in för en pratstund.

Läs mer

Kliv in i historien ovan jord

Missa inte våra historiska byggnader, flera av dem öppna för besök. Runt om dagbrottet Stora Stöten finns QR-koder där du kan lära dig mer om gruvans långa historia. Hoppa på gruvtåget som kör runt på området för en sightseeingtur!

Läs mer

Utforska utbudet på området

Runtom på gruvområdet finns mysiga små butiker och hantverkare som har öppet för besök. Här finns en smedja, en silversmed, trädgårdshandel, inredningsbutik och vår egen museibutik Gruvbutiken bland mycket annat.

Läs mer

Händer under dagen

11.00

Mata hönsen
Familjen Eriksson 1897 

13.00

Mata kaninerna
Familjen Eriksson 1958 

14.00

Historisk trekamp
Familjen Eriksson 1897

15.00

Trädgårdsspel i det gröna
Familjen Eriksson 1958

Finpizza, fika eller lunchbuffé?

På ovansidan av dagbrottet Stora Stöten finns P-ZA som bakar stenugnsbakade pizzor och serverar dem på en uteservering med utsikt över gruvan och staden.

Vid kanten av dagbrottet ligger Gjuthuset Café & Butik där allt, både bröd och bullar, bakas på plats. Du kan välja mellan en sittplats vid kaminen regniga dagar eller ute under ett parasoll när solen skiner.

Restaurang Geschwornergården lagar mat med lokala, smakrika råvaror i fokus. Slå dig ner ute på trädäcket eller i den stilrent inredda lokalen där väggarna pryds av gamla fotografier från gruvan.

Missa inte heller Koppargränds glass på baksidan av den lilla röda stugan där du kan hälsa på familjen Eriksson år 1897.

Mer om mat och dryck

Mer att upptäcka i världsarvet

När du har utforskat gruvan, hjärtat i Världsarvet Falun, finns mycket mer att se. Världsarvet består utöver Falu Gruva av staden och bergsmanslandskapet runtomkring. Falun blev en världsarvsstad 2001 och finns sedan dess med på Unescos lista över platser värda att bevara för all framtid.

Mer om Världsarvet Falun

I anslutning till gruvan finns vandrings- och cykelleder som Vattnets väg där fantastisk natur möter spännande historia. Maxa ditt besök med en övernattning på outdoorcertifierade Polhem Bed & Breakfast mitt i världsarvet.

Cykla, vandra och gå

Mer om Polhem B&B

Dags att boka ett besök på Falu Gruva?

Vi har biljetter som passar alla, stora som små. Boka ditt besök redan idag.