En dag på gruvan

Tusen år av historia att upptäcka - vi guidar dig till höjdpunkterna under besöket vid Falu Gruva.

Följ med ner i underjorden

Gruvturen under jord börjar vid klockstapeln mitt på Gruvplatsen och även om du färdas tillbaka till 1600-talet i gångar och salar så är tidsåtgången en ungefär en timme.

Läs mer

Gruvmuseet – en tidsresa

Gruvmuseet med interaktiva utställningar guidar hela familjen från Vikingatiden och fram till 2001 när platsen blev ett av Unescos världsarv. Här kan hela familjen spendera flera timmar och lära om historien.

Läs mer

Utforska utbudet på området

Runtom på gruvområdet finns mysiga små butiker och hantverkare som har öppet för besök. Här finns en smedja, en silversmed, trädgårdshandel, inredningsbutik och vår egen museibutik Gruvbutiken bland mycket annat.

Läs mer

Finpizza, fika eller lunchbuffé?

På ovansidan av dagbrottet Stora Stöten finns P-ZA som bakar stenugnsbakade pizzor och serverar dem på en uteservering med utsikt över gruvan och staden.

Vid kanten av dagbrottet ligger Gjuthuset Café & Butik där allt, både bröd och bullar, bakas på plats. Du kan välja mellan en sittplats vid kaminen regniga dagar eller ute under ett parasoll när solen skiner.

Restaurang Geschwornergården lagar mat med lokala, smakrika råvaror i fokus. Slå dig ner ute på trädäcket eller i den stilrent inredda lokalen där väggarna pryds av gamla fotografier från gruvan.

Mer om mat och dryck

Mer att upptäcka i världsarvet

När du har utforskat gruvan, hjärtat i Världsarvet Falun, finns mycket mer att se. Världsarvet består utöver Falu Gruva av staden och bergsmanslandskapet runtomkring. Falun blev en världsarvsstad 2001 och finns sedan dess med på Unescos lista över platser värda att bevara för all framtid.

Mer om Världsarvet Falun

I anslutning till gruvan finns vandrings- och cykelleder som Vattnets väg där fantastisk natur möter spännande historia. Maxa ditt besök med en övernattning på outdoorcertifierade Polhem Bed & Breakfast mitt i världsarvet.

Cykla, vandra och gå

Mer om Polhem B&B

Dags att boka ett besök på Falu Gruva?

Vi har biljetter som passar alla, stora som små. Boka ditt besök redan idag.