Höstlovet – ett tidsäventyr

Falu Gruva är ett extra spännande äventyr under höstlovet. Följ med på tur under jord, träffa Gruvfrun, gå på teater och rädda gruvans historia i vårt höstlovslajv.

Ett besök vid Falu Gruva innebär så mycket mer än en guidad visning under jord – särskilt under höstlovet. Våra höstlovspaket (bokningsbara 1-6 november) ger hela familjen fri entré till massor av aktiviteter ovan jord, exempelvis den kluriga Bokstavsgåtan och Gruvmuseet. En nyhet är höstlovslajvet där du förvandlas till en tidsagent med uppdraget att rädda gruvans historia. En annan är Folkteatern i Dalarnas höstlovsteater om en spännande resa till havs. Pausa med en lunch och en fika på Geschwornergården och Gjuthuset Café & Butik.

Stora höstlovspaketet

Upptäck gruvans hemligheter på en gruvtur anpassad för de mindre barnen (från 3 år) alternativt en lite läskigare gruvtur där du får höra alla hemska berättelser om olyckor och annat som hänt under jord (från 7 år). Stora höstlovspaketet inkluderar även entré till Gruvmuseet och andra spännande höstlovsaktiviteter ovan jord:

Lös gåtan och träffa Gruvfrun

För att lösa den kluriga Bokstavsgåtan behöver du en magisk karta som hjälper dig hitta på gruvområdet, där alla hemligheterna finns. Liksom gruvarbetarna får du en alldeles egen amulett, som skyddar dig från troll, spöken och oknytt. När du har klurat ut lösenordet får du hälsa på i Gruvfruns kammare – om du vågar!

Kliv in i historien i Gruvmuseet

I vårt museum lär du dig massor om både Falu Gruvas och Sveriges historia under 1000 år. Visste du att det var en bock vid namn Kåre som hittade gruvan en gång? Och att massor av kopparmynt från Falun fanns ombord på skeppet Vasa när det sjönk i havet på 1600-talet?

Lyssna till spökhistorier från förr

Alla vet att spökhistorierna var läskigare förr och i Erikssons stuga, där året är 1897, får du kanske höra en och annan berättelse om märkliga saker som hänt vid gruvan, både ovan och under jord. Träffa gruvarbetarfamiljen som bor i stugan, höstlovsöppet 12.00-16.00 den 1-6 november.

Mer om Stora höstlovspaketet (från 3 år)

Mer om Stora höstlovspaketet (från 7 år)

Lilla höstlovspaketet

Lös den kluriga Bokstavsgåtan, lyssna till lagom läskiga spökhistorier i Erikssons stuga och besök vårt interaktiva museum. Lilla höstlovspaketet inkluderar massor av spännande höstlovsaktiviteter ovan jord.

Mer om Lilla höstlovspaketet

Rädda gruvans historia!

Vi bjuder in till ett spännande lajv på höstlovet. Alla mellan 9 och 12 år kan hänga med på en tidsresa med nedslag i gruvans långa historia. Det gäller att se till att Falu Gruva faktiskt blir ett världsarv i framtiden – och stoppa den skurk som försöker förhindra det.

Ett samarbete med Lajvverkstaden i Västerås och deras erfarna pedagoger.

Mer om höstlovslajvet

Tid: Två gånger dagligen den 1-5 november
Biljettpris: 50 kr

Höstlovsteater om en resa till havs

Telemakos är ett spännande äventyr med vidunderliga monster och hjältedåd. Föreställningen, löst baserad på Homeros “Odysseen”, är fylld av musik, sång och teatermagi. Telemakos och mamma Penelope ger sig ut på en resa när badrummet där hemma förvandlas till ett stormande hav. En pjäs om längtan och om att hantera frånvaron av en saknad förälder, även om det gör lite ont i hjärtat. Föreställningen presenteras av Folkteatern i Dalarna.

Mer om föreställningen

Tid: 2/11 (10.00 & 14.00), 4/11 (10.00 & 14.00), 6/11 (14.00)
Biljettpris: 80-140 kr kr