Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

7 kg järn i Gruvans konsthall

söndag, 8 december, 2019 - söndag, 26 januari, 2020


En kubikdecimeter järn. En kub på sju kilo. Det lades i händerna på sammanlagt nio smeder som därefter fick friheten att göra precis vad de ville. Resultatet går att beskåda i utställningen 7 kg järn som öppnar i Gruvans konsthall den 8 december.

Smederna, som är utspridda geografiskt i hela Sverige – däribland Dalarna, fick i uppdrag att bearbeta varsin järnkub. Arbetsprocessen dokumenterades genom både fotografier och film.

Resultatet visas i vandringsutställningen 7 kg järn som nu kommer till Falun.

”Med smide kan man omforma järn till vad som helst. En kub på en liter järn väger över 7 kg. Den kan bli en plåt på en kvadratmeter, eller en enmillimetersståltråd som är över en kilometer lång”, säger Lina Söderberg som är ledare för projektet, och fortsätter:

”Vi ville testa vad olika smeder skulle göra om de fick varsin likadan järnklump och sedan helt fria händer att bearbeta den.”

I utställningen kan besökarna känna på råmaterialet, järnkuben, med egna händer, och följa de olika stegen från kub till färdigt konstverk.

Projektet 7 kg järn är ett samarbete mellan hemslöjdskonsulenterna i Hemslöjdsförbundet Dalarna, Region Gävleborg och Stiftelsen Upplandsmuseet, samt Sveriges Konstsmidesförening, Treard Event och föreningen Våga smida.

Medverkande smeder: Carina Nolåkers, Erik Vargtand, Erika Galle, Fredrik Thelin, Malin Svensson, Per Alnaeus, Silas Engström, Susanne Bopparmark och Vesa Saarelainen.

 

Utställningen visas mellan 8 december och 26 januari i Gruvans konsthall vid Falu Gruva i Falun.

Öppettiderna är lördagar och söndagar 10-15 med undantag för jullovet (26/12-10/1) då konsthallen är öppen dagligen 10-16.

Entré: 50 kr (från 16 år), ingen förbokning krävs.

 

VERNISSAGE söndag den 8 december 10-17, hemslöjdskonsulent Fredrik Eriksson finns på plats under dagen.