Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Fotoutställning i Gruvans konsthall

söndag, 9 december, 2018 - söndag, 28 april, 2019


Ögonblick från Stora Kopparberget

Under vintern och våren visas en fotoutställning i Gruvans konsthall. Fotografierna är ögonblick från Falu Gruva och bolaget Stora Kopparbergs Bergslags AB från 1860-talet fram till 1992. Bilderna visar människor i arbete, besökare och ett industrilandskap i förändring och utveckling. På flera av de äldre fotografierna finns det barn, antingen som arbetare eller som nyfikna betraktare.

De äldsta bilderna är från 1860-talet och är tagna av fotografen Elise Arnberg som var en av de första bofasta fotograferna i Falun. De yngsta bilderna är från 8 december 1992 och visar den allra sista arbetsdagen vid gruvan. De är tagna av författaren och fotografen Mats Bjurbom. Han följde de sista arbetarna vid Falu Gruva och gjorde en bok om nedläggningen.

Utöver fotografier visas en samling vykort från Falu Gruva och den unika filmen Två 1800-talsbruk. Filmen visar processerna vid masugnen i Åg och lancashiresmedjan i Korsån samt transportsystem, kolning och livet på bruken.  Det är en omarbetad kortversion från 1956 av originalet En hytta och en smedja som är en av de första industrihistoriska filmdokumentationerna i Sverige.

 

Detaljer

Börjar:
söndag, 9 december, 2018
Slutar:
28/4

Arrangör

Falu Gruva
Telefon:
023-78 20 30
E-post:
info@falugruva.se

Plats

Gruvans konsthall
Gruvmuseet/Gruvplatsen 1
Falun,
+ Google Map