Sveriges Museer har gått ut med en rekommendation till medlemmarna, däribland Falu Gruva, med anledning av smittspridingen av det nya coronaviruset.

 ”Vi sätter folkhälsan främst och följer utvecklingen noggrant”, säger verksamhetschef Anna Björkman.

UPPDATERING 20/3: Av hänsyn till risken för smittspridning har Falu Gruva beslutat att tillfälligt sluta använda hissen för transport av besökare på väg upp ur gruvan. Istället kommer våra guidade visningar att gå via trappor både ner och upp.

Risken för att det nya coronaviruset sprids ytterligare gör att regeringen har förbjudit större sammankomster.

För Falu Gruva innebär det ingen förändring av verksamheten i nuläget.

Riksorganisationen Sveriges Museer gör följande tolkning av förbudet:

” Sveriges Museers rekommendation är att museerna inte får samla fler än 500 personer samtidigt i deras publika verksamhet. Detta antal personer inkluderar egen personal i den publika miljön, såsom guider, kassapersonal etc. Sveriges Museer rekommenderar museerna att ha en räknare som säkerställer antalet besökare så att det inte blir fler än 500 personer samtidigt. För friluftsmuseer eller liknande gäller rekommendationen där besökarna befinner sig i en lokal.”

Under lågsäsong innebär det att Falu Gruva kan bedriva verksamheten som vanligt, både i besöksgruvan och Gruvmuseet.

För att minimera risken för smittspridning har instruktioner med försiktighetsåtgärder gått ut till personalen.

Vi ber dessutom, i enlighet med Folkhälsomyndighetens riktlinjer, att du avvaktar med att besöka oss om du känner dig sjuk med symtom som snuva, hosta eller feber. Det gäller även för personer som inte har befunnit sig i riskområden.

Sidan uppdaterad: 2020-03-20