Till Falu Gruva hörde ett flertal järngruvor och bruk. I hundratals år var Sverige en av världens främsta producenter av järn. Exporten av stångjärn hade en stor betydelse för landets utveckling.

I gamla Svärdsjö- och Sundborn socken kan du följa järnets väg från gruvorna i Vintjärn söder ut, till hyttan i Åg och vidare till hammarsmedjan i Korså. Järnet transporterades också från Vintjärn norr ut, till hyttan och hammarsmedjan i Svartnäs.

De vackert belägna industriminnena går att besöka året runt. Det finns skyltade vandringsleder och information om hur livet var runt gruvorna, hyttorna och smedjorna.  Det är genom ett Leaderprojekt som Falu Gruva tillsammans med lokala föreningar har rustat och skyltat upp vandringsleder där du kan se och uppleva lite om livet runt omkring Gruva-Hytta-Smedja. Kulturhistoria och natur går hand i hand.

I Korså finns en mindre utställning om bruket och i herrgården finns servering av kaffe, hembakat bröd och enklare lunch. Se www.korsabruk.se för öppettider.

Vissa visningar sker sommartid och guidade turer för grupper kan bokas året runt. Kontakta Falu Gruva för aktuell information, telefon 023-78 20 30.

 

» Järnets väg – Svenska (PDF-fil)

» Järnets väg – Engelska (PDF-fil)

» Järnets väg – Tyska (PDF-fil)

 

Sidan uppdaterad: 2017-07-25