Under högsäsong, i första hand juni till augusti, ökar antalet besökare och därmed antalet medarbetare vid Falu Gruva. Nu söker vi dig som vill ta hand om våra besökare och väcka liv i historien både under och ovan jord.

 

Falu Gruva är en spännande plats – här finns tusen år av historia bevarad – och som medarbetare hos oss är ett av dina viktigaste uppdrag att ge våra besökare en upplevelse av allt som hänt här genom många århundraden.

En vanlig dag under högsäsong är det hundratals besökare som följer med under jord i gruvan och vi månar om att de ska känna sig trygga och väl omhändertagna. Därför är det viktigt att du gillar att träffa nya människor och trivs med rollen som värd på plats.

Här följer en beskrivning av de två områden, ovan jord och under jord, där vi behöver medarbetare inför högsäsongen 2020. Ange i ansökan vilket av alternativen du är intresserad av.

 

UNDER JORD

Besöksgruvan

Som guide under jord i Falu Gruva leder du grupper av besökare och förmedlar gruvans historia. Vi har visningar på både engelska och svenska. Varje visning tar en timme och omfattar cirka 600 trappsteg. Tidigare erfarenhet av historiska besöksmål och guidning är meriterande.

Alla våra gruvguider jobbar delvis i Världsarvshuset, eller Visitors center, med att möta och informera besökare, sälja biljetter och hjälpa kunder i Gruvbutiken. Erfarenhet av kassa- och servicearbete är meriterande.

 

OVAN JORD

I arbetet ovan jord ingår samtliga av nedan beskrivna arbetsuppgifter. Dessutom kan en del arbetsuppgifter under jord i besöksgruvan tillkomma.

Historiska byggnader

Som guide ovan jord håller du i visningar av våra historiska byggnader i Creutz-ensemblen på svenska och engelska. Du deltar även i dagliga dramatiseringar som levandegör historien.

Gruvmuseet

Som receptionist i museet säljer du biljetter, informerar besökare och kontrollerar utställningarna. Som museivärd möter du besökarna och berättar om utställningarna.

Lilla Gruvtåget

Ett eltåg som kör rundturer på området och bemannas av en förare som informerar besökarna om sevärdheter. B-körkort eller annan körvana är meriterande.

Gruvarbetarbostaden

En nyhet för sommaren 2020 är en gruvarbetarbostad som öppnar för besökare. För att levandegöra historien kommer bostaden bemannas av aktörer som spelar en rad roller i en gruvarbetarfamilj vid 1800-talets slut. Det innebär bland annat att prata med besökare, sköta höns och andra djur och delta i korta dramatiserade scener. Erfarenhet av lajv, skådespeleri och historiskt återskapande är meriterande. OBS: Obligatorisk utbildningsdag den 27 april.

 

Formella krav:

Du ska vara minst 18 år.

Grundläggande kunskaper i svenska och engelska, ytterligare språk är meriterande.

 

Tidsperiod:

Högsäsongen är uppdelad i två perioder:

A (vecka 25-31)

B (vecka 27-33)

Meddela i ansökan om du är intresserad av att jobba A, B eller båda perioderna. Vi förutsätter att du kan arbeta under hela den period du ansöker om och vi ger inga ledigheter under perioden.

 

Utbildning:

För nyanställda är det en obligatorisk utbildning den 25–26 april samt 8–12 juni 2020. OBS: För medarbetare i Gruvarbetarbostaden gäller obligatorisk utbildning den 27 april 2020.

 

Skicka din ansökan med personligt brev och ett CV till museipedagog Johanna Nybelius på johanna.nybelius@falugruva.se Sista ansökningsdag är söndag 1 mars. Anställningsintervjuer sker löpande fram till april.

 

 

Sidan uppdaterad: 2020-01-29