Evenemang

Höstlov vid Falu Gruva

Vi välkomnar alla barn under höstlovet, till en resa genom folktro, sägner och gruvans hemligheter. Våra höstlovspaket är bokningsbara mellan den 26 och den 31 oktober.

Lite lagom läskigt, men rysligt spännande och lärorikt. Vi välkomnar alla barn under höstlovet, till en resa genom folktro, sägner och gruvans hemligheter.

Gör dig redo att hoa som en berguv, skydda dig från maran, lösa bokstavsgåtan och möta gruvfrun.

På plats får du en egen amulett som skyddar mot alla faror som kan lura. Vill du ha en hand att hålla i så ta med mamma eller pappa, om de vågar!

Lös den kluriga Bokstavsgåtan

För att lösa gåtan behöver du en magisk karta som hjälper dig hitta på gruvområdet, där alla hemligheterna finns. Liksom gruvarbetarna får du en alldeles egen amulett, som skyddar dig från troll, spöken och oknytt. Sedan kan du smyga runt på området och höra om sägnen om Brorslotten, ta reda på hur ett trollkors fungerar och lyssna till maran och andra spökhistorier i Erikssons stuga. Lär känna skogsrået, finn paddan och slutligen träffa Gruvfrun när du löst gåtan.

Besök gruvans hemligheter

Nere i gruvan ruvar spännande hemligheter. Det kan vara tryggt att ta med amuletten och kanske även någon vuxen. För när det droppar från taket och fukten kryper på, blir berättelserna om allt hemskt som hänt i gruvan nästan verkliga. Något att berätta för kompisarna!

Spökhistorier i stugan

Alla vet att spökhistorierna var läskigare förr och i Erikssons stuga, där året är 1897, får du kanske höra en och annan berättelse om märkliga saker som hänt vid gruvan, både ovan och under jord. Erikssons stuga är höstlovsöppen 12.00-16.00 mellan den 26-31 oktober.

Stora höstlovspaketet

Upptäck gruvans hemligheter på en gruvtur anpassad för de mindre barnen (från 3 år) alternativt en lite läskigare gruvtur där du får höra alla hemska berättelser om olyckor och annat som hänt under jord (från 7 år). Stora höstlovspaketet inkluderar även entré till Gruvmuseet och andra spännande höstlovsaktiviteter ovan jord.

Mer om Stora höstlovspaketet (från 3 år)

Mer om Stora höstlovspaketet (från 7 år)

Lilla höstlovspaketet

Lös den kluriga Bokstavsgåtan, lyssna till lagom läskiga spökhistorier i Erikssons stuga och besök vårt interaktiva museum. Lilla höstlovspaketet inkluderar alla spännande höstlovsaktiviteter ovan jord.

Mer om Lilla höstlovspaketet

Öppettider

Vi har öppet alla dagar under höstlovet.

Här hittar du våra öppettider

Höstlovsteater på gruvan

Folkteatern i Dalarna bjuder in till en höstlovsföreställning här på gruvan. Pjäsen Biet i huvet inbjuder till sann teaterlek där skådespelarnas och publikens gemensamma fantasi skapar berättelsen. En föreställning om att hantera den ibland grymma omvärlden med ett av de få, men kraftfulla medel, som barnet har tillgång till, fantasin.

Erbjudande: Till höstlovsföreställningarna (27-30 oktober) får du ta med dig ett barn gratis när du köper din biljett. Ange rabattkod BIET i din bokning.

Mer om Biet i huvet

Luncha med rabatt!

Vällagad mat med goda råvaror i fokus. Det är en bra beskrivning av mathantverket på restaurang Geschwornergården. Varje dag finns en kötträtt, en fiskrätt och en vegetarisk rätt att välja på. Givetvis finns alternativ för barnen.

Under höstlovet erbjuder Geschwornergården 10 procents rabatt på lunchen för våra besökare, visa bara upp din biljett i kassan.

Mer om Geschwornergården

Höstlov med övernattning

Gruvortens B&B erbjuder övernattning i 1700-talsmiljö alldeles intill dagbrottet Stora Stöten.

Visste du att uppfinnaren Christopher Polhem bodde och arbetade vid Falu Gruva? Det var i Konstmästargården, där Gruvortens B&B finns idag, han och andra chefskonstruktörer vid gruvan bodde förr i tiden.

Gruvortens B&B erbjuder förmånliga paketpris med boende i kombination med entré till gruvan. I boendet ingår ekologisk frukost, sänglinne och städning.

Mer om Gruvortens B&B