Hur känns det att åka i malmtunnan i gruvans schakt? Hur arbetar egentligen en geolog? På gruvmuseet finns massor att upptäcka – och du får röra!

Interaktiv utställning

Gruvmuseet är Sveriges äldsta tekniska museum och det finns massor att göra i denna interaktiva utställning. Prova att sortera malm eller testa en medeltida stridshjälm. Följ resan från vikingatiden fram till 2000-talet och Falu Gruvas betydelse för Sveriges utveckling. Undersök några av Polhems banbrytande uppfinningar, snurra själv så förstår du hur de fungerar. Testa hur det känns att stå i tunnan i gruvschaktet eller prova på att vara geolog. Här vill man stanna länge! Ett bra tillfälle att lära om historien tillsammans.

Livet på gruvområdet

Gruvlavar, vaskverk och hjulhus – de historiska byggnaderna har mycket att berätta och du kan titta in i dem på egen hand. Upplev dagbrottet Stora Stöten där berguven häckar - i utsiktstornet finns kikare där du kan spana efter ugglan som är en av världens största. Under sommaren (till och med den 16/8) ingår dessutom följande aktiviteter i Museipaketet: Lilla Gruvtåget som kör runt på området, gruvarbetarbostaden Erikssons stuga där året är 1897 och dagliga visningar av de historiska byggnaderna.

Konsthallen

I museipaketet ingår även inträde till konsthallen som ligger högst upp i museibyggnaden, med utsikt över dagbrottet Stora Stöten. Här erbjuds en spännande längre utställning varje sommar och ett par kortare under vinterhalvåret.

Priser

110 kr / Vuxen
60 kr / Barn
300 kr / Familj

Andra biljetter

Scenhöst på gruvan - Skratt och skräck

En helkväll med humor och ryslig spänning. Folkteatern i Dalarna presenterar en föreställning med texter från det brittiska imperiets guldålder.

2,5 timmar

Helgpaketet

Följ med på äventyr ner i Falu Gruva, till den del av gruvan med anor från 1600-talet. Under helgerna är Gruvmuseet öppet och entrén ingår i Helgpaketet. 

1 timme under jord

Scenhöst på gruvan - Malin Foxdal 14.00

EXTRAINSATT KONSERT. En intim, akustisk konsert med Malin Foxdal, Anders Nygårds och Mattias Pérez.  Suggestiv folkmusik, visa och lite blues som du aldrig hört dem förut.

Cirka 1 timme

Museipaketet

Visa mer Visa mindre

Hur känns det att åka i malmtunnan i gruvans schakt? Hur arbetar egentligen en geolog? På gruvmuseet finns massor att upptäcka – och du får röra!

Pris per person

110 kr / Vuxen

60 kr / Barn

300 kr / Familj

Kulturresan i Dalarna

Visa mer Visa mindre

Kulturresan i Dalarna är din guide till nio kulturhistoriska besöksmål runt om i Dalarna. Upptäck kulturella sevärdheter och nationella skatter som Zornmuseet, Carl Larsson-gården och Falu Gruva. Besök konstnärshem, trädgårdar och historiska industrimiljöer och låt dig omfamnas av de levande berättelserna om Dalarna.

Pris per person

125 kr / Kulturpasset

Underjordspaketet

Visa mer Visa mindre

Följ med på äventyr ner i Falu Gruva, till den del av gruvan med anor från 1600-talet. Ta del av historien och lyssna till de spännande sägner och legender som lever kvar. Begränsat platsantal gör att vi alltid rekommenderar förbokning av våra paket.

Pris per person

240 kr / Vuxen

100 kr / Barn

200 kr / Student

200 kr / Pensionär

600 kr / Familj