Hur känns det att åka i malmtunnan i gruvans schakt? Hur arbetar egentligen en geolog? På gruvmuseet finns massor att upptäcka – och du får röra!

Interaktiv utställning

Gruvmuseet är Sveriges äldsta tekniska museum och det finns massor att göra i denna interaktiva utställning. Prova att sortera malm eller testa en medeltida stridshjälm. Följ resan från vikingatiden fram till 2000-talet och Falu Gruvas betydelse för Sveriges utveckling. Undersök några av Polhems banbrytande uppfinningar, snurra själv så förstår du hur de fungerar. Testa hur det känns att stå i tunnan i gruvschaktet eller prova på att vara geolog. Här vill man stanna länge! Ett bra tillfälle att lära om historien tillsammans.

Livet på gruvområdet

Gruvlavar, vaskverk och hjulhus – de historiska byggnaderna har mycket att berätta. I gruvpaketet ingår en mindre guidad tur ovan jord. Ta en tur med Lilla Gruvtåget som kör runt på området. Därefter kan du på egen hand göra ett besök hos gruvarbetarfamiljen Eriksson och ta del av livet år 1897, eller ta kikaren och se om berguven är hemma.

Konsthallen

I museipaketet ingår även inträde till konsthallen som ligger högst upp i museibyggnaden, med utsikt över dagbrottet Stora Stöten. Här erbjuds en spännande längre utställning varje sommar och ett par kortare under vinterhalvåret.

Priser

110 kr / Vuxen
60 kr / Barn
300 kr / Familj

Andra biljetter

Entré till konsthallen

Högst upp i museibyggnaden, med utsikt över dagbrottet Stora Stöten, ligger Gruvans konsthall. Här erbjuds en spännande längre utställning varje sommar och en eller ett par kortare utställningar under vinterhalvåret. Entré till konsthallen ingår i våra övriga biljetter.

1 timme

Underjordspaketet för yngre barn (3-7 år)

Visa mer Visa mindre

Ett underjordspaket för de yngre barnen. Famljeturen är en spännande visning i gruvan anpassad för barn mellan 3-7 år. Massor av skrock och sägner anpassad för de lite yngre besökarna.

Pris per person

240 kr / Vuxen

100 kr / Barn

200 kr / Student

200 kr / Pensionär

600 kr / Familj

Underjordspaketet

Visa mer Visa mindre

Följ med på äventyr ner i Falu Gruva, till den del av gruvan med anor från 1600-talet. Ta del av historien och lyssna till de spännande sägner och legender som lever kvar.

Pris per person

240 kr / Vuxen

100 kr / Barn

200 kr / Student

200 kr / Pensionär

600 kr / Familj

Ovanjordspaketet

Visa mer Visa mindre

Häng med på en guidad tur runt dagbrottet Stora Stöten, ett besök hos gruvarbetarfamiljen år 1897 och avsluta på Gruvmuseet.

Pris per person

210 kr / Vuxen

80 kr / Barn

180 kr / Student

180 kr / Pensionär

530 kr / Familj