Erikssons stuga

Hos gruvarbetarfamiljen Eriksson har tiden stått stilla sedan 1897. Stugan har stängt för säsongen och öppnar igen sommaren 2021.

Kliv över tröskeln – in i historien

Erikssons stuga är en tidsmaskin. Här har tiden stått stilla sedan 1897 och under sommaren är du välkommen att kliva in i vardagen hos en gruvarbetarfamilj vid Falu Gruva.

Den som hälsar välkommen är Anna Eriksson som håller ställningarna medan mannen jobbar nere i gruvan. Ved ska huggas, strumpor ska stoppas, bröd ska bakas och rätt som det är dyker grannfrun upp för att skvallra.

Även om ingen av karaktärerna i Erikssons stuga vet någonting alls om vår moderna tid tar de gärna en pratstund med dig som besökare. Fråga gärna om favoritrecept eller något annat du är nyfiken på! Barnen kan hjälpa till att ta hand om hönsen eller prova på att leka på 1800-talsvis.

Erikssons stuga är en välkommen nyhet vid Falu Gruva; nu kan vi äntligen visa upp hur gruvarbetarfamiljerna, som höll gruvdriften igång under hundratals år, hade det i vardagen.

Erikssons stuga öppnar igen sommaren 2021 och entrén ingår i alla våra paket som går att boka under högsäsong.

Ta en glass på Koppargränd

Genom ett öppet fönster på baksidan av Erikssons stuga serveras lokalt tillverkad kulglass från Dalkulla Glass i Hedemora. Här används fina råvaror och ett gammalt italienskt recept för att trolla fram smaker som romrussin, hjorton och ekologisk vanilj.

Slå dig ner i trädgården och njut!

Koppargränds glass har stängt för säsongen och öppnar igen sommaren 2021.

Visste du att…

… även om stadsdelarna Elsborg, Gamla Herrgården och Östanfors är kända gruv- och hyttarbetarkvarter i Falun så har det i alla tider funnits bostäder även vid Falu Gruva. I slutet av 1800-talet bodde både tjänstemän och gruvarbetare på gruvområdet, och det finns privatbostäder kvar än i dag.