Erikssons stuga

Kliv rakt in i historien – över tröskeln till Erikssons stuga. Sommarens nyhet vid Falu Gruva är gruvarbetarbostaden där tiden har stannat och året är 1897. Välkommen!

Kliv över tröskeln – in i historien

Erikssons stuga är en tidsmaskin. Här har tiden stått stilla sedan 1897 och du är välkommen att kliva in i vardagen hos en gruvarbetarfamilj vid Falu Gruva.

Den som hälsar välkommen är Anna Eriksson som håller ställningarna medan mannen jobbar nere i gruvan. Ved ska huggas, strumpor ska stoppas, bröd ska bakas och rätt som det är dyker grannfrun upp för att skvallra.

Även om ingen av karaktärerna i Erikssons stuga vet någonting alls om vår moderna tid tar de gärna en pratstund med dig som besökare. Fråga gärna om favoritrecept eller något annat du är nyfiken på! Barnen kan hjälpa till att ta hand om hönsen eller prova på att leka på 1800-talsvis.

Erikssons stuga är en välkommen nyhet vid Falu Gruva; nu kan vi äntligen visa upp hur gruvarbetarfamiljerna, som höll gruvdriften igång under hundratals år, hade det i vardagen.

Entré till Erikssons stuga ingår i Underjordspaketet, Ovanjordspaketet och Museipaketet.

Läs mer och boka här

Ta en glass på Koppargränd

Genom ett öppet fönster på baksidan av Erikssons stuga serveras lokalt tillverkad kulglass från Dalkulla Glass i Hedemora. Här används fina råvaror och ett gammalt italienskt recept för att trolla fram smaker som romrussin, hjorton och ekologisk vanilj.

Slå dig ner i trädgården och njut!

Öppettider (13 juni-16 augusti): 11.00-16.30

Visste du att…

… även om stadsdelarna Elsborg, Gamla Herrgården och Östanfors är kända gruv- och hyttarbetarkvarter i Falun så har det i alla tider funnits bostäder även vid Falu Gruva. I slutet av 1800-talet bodde både tjänstemän och gruvarbetare på gruvområdet, och det finns privatbostäder kvar än i dag.