Familjen Eriksson 1897

Hos gruvarbetarfamiljen Eriksson har tiden stått stilla sedan 1897. Följ med på en tidsresa!

Kliv över tröskeln – in i historien

I den röda stugan där familjen Eriksson bor har tiden stått stilla sedan 1897 och under sommaren är du välkommen att kliva in i vardagen hos en gruvarbetarfamilj vid Falu Gruva vid 1800-talets slut.

Den som hälsar välkommen är Anna Eriksson som håller ställningarna medan mannen jobbar nere i gruvan. Ved ska huggas, strumpor ska stoppas, bröd ska bakas och rätt som det är dyker grannfrun upp för att skvallra.

Även om ingen av karaktärerna i stugan vet någonting alls om vår moderna tid tar de gärna en pratstund med dig som besökare. Fråga gärna om favoritrecept eller något annat du är nyfiken på! Barnen kan hjälpa till att ta hand om hönsen eller prova på att leka på 1800-talsvis.

En nyhet för årets högsäsong är ytterligare en gruvarbetarbostad där året är 1958. Även här bor familjen Eriksson – släktingar ett par generationer senare.

Mer om Familjen Eriksson 1958

Familjen Eriksson 1897 är stängt för säsongen. Våra levande historiska miljöer håller öppet alla dagar under högsäsong och entrén ingår i alla våra bokningsbara paket.

Ta en glass på Koppargränd

Genom ett öppet fönster på baksidan av stugan där familjen Eriksson bor serveras lokalt tillverkad kulglass från Dalkulla Glass i Hedemora. Här används fina råvaror och ett gammalt italienskt recept för att trolla fram smaker som romrussin, hjorton och ekologisk vanilj.

Slå dig ner i trädgården och njut!

Koppargränds glass har öppet 11.00-17.00 alla dagar under högsäsong.

Visste du att…

… även om stadsdelarna Elsborg, Gamla Herrgården och Östanfors är kända gruv- och hyttarbetarkvarter i Falun så har det i alla tider funnits bostäder även vid Falu Gruva. I slutet av 1800-talet bodde både tjänstemän och gruvarbetare på gruvområdet, och det finns privatbostäder kvar än i dag.