Familjen Eriksson 1958

Hos gruvarbetarfamiljen Eriksson har tiden stått stilla sedan 1958. Följ med på en tidsresa!

1950-talet väcks till liv vid gruvan

En av sommarens nyheter vid Falu Gruva är en gruvarbetarbostad där året 1958. I det röda huset intill dagbrottet Stora Stöten bor familjen Eriksson och du är välkommen in!

Här kliver du rakt in i 1950-talet där hemmafrun Signe Eriksson sköter hemmet med allt vad det innebär. Det doftar nybakat från köket och grammofonen spelar en stenkaka. Dottern Margareta bor fortfarande hemma och mannen i huset, Nils Eriksson, jobbar vid gruvan.

Även om ingen i familjen Eriksson har koll på hur vi lever i dag så vill de gärna berätta och svara på frågor om vardagen som gruvarbetarfamilj på 1950-talet. Barnen får prova på lekar och spel från tiden. I trädgården finns kaniner som gärna tuggar i sig ett maskrosblad.

Det finns ytterligare en gruvarbetarbostad vid Falu Gruva, en liten röd stuga där året är 1897. Även här bor familjen Eriksson – släktingar ett par generationer tidigare.

Mer om Familjen Eriksson 1897

Våra levande historiska miljöer håller öppet 10.00-17.00 alla dagar under högsäsong och entrén ingår i alla våra bokningsbara paket. Sommaren 2022 är gruvarbetarbostäderna öppna dagligen mellan den 18 juni och den 14 augusti.

Första gruvguiden Margit bodde här!

I över femtio år har vi välkomnat besökare under jord i gruvan. Den första gruvguiden hette Margit Johansson (längst till höger i bild) och hon bodde med familjen i det hus som idag är vår 1950-talsbostad. Hennes man var anställd vid Falu Gruva och familjen trivdes med att bo intill dagbrottet Stora Stöten, ett stenkast från Creutz lave. Klockan i laven, som hörs än i dag, har klingat sedan 1800-talet och var ett ständigt ackompanjemang i vardagen. Creutz lave och flera andra historiska byggnader är öppna för besökare under högsäsong. Vågar du kika ner i schaktet?

Mer om Margit Johansson

Visste du att…

… även om stadsdelarna Elsborg, Gamla Herrgården och Östanfors är kända gruv- och hyttarbetarkvarter i Falun så har det i alla tider funnits bostäder även vid Falu Gruva. I slutet av 1800-talet bodde både tjänstemän och gruvarbetare på gruvområdet, och det finns privatbostäder kvar än i dag.