Mat & dryck

Låt kockarna på Geschwornergården ta dig med på ett smakäventyr. På plats-bakat fika, soppa och matiga mackor finns hos Gjuthuset Café & Butik.

Geschwornergården

Välkommen till Geschwornergården – en restaurang som sätter smak på världsarvsbesöket. Kokkonsten, som driver restaurangen, har valt löken som symbol i loggan av den enkla anledningen att här får även en helt vanlig gul lök glänsa. Med välsmakande råvaror i fokus serverar de vällagade rätter, fint upplagda på varm tallrik, och du kan välja mellan veckans varmrätter, soppa och sallad. Slå dig ner ute på trädäcket eller i den stilrent inredda lokalen där väggarna pryds av gamla fotografier från gruvan.

För information om meny och öppettider besök Kokkonsten

Gjuthuset Café & Butik

När du kliver in i den historiska byggnaden Gjuthuset möts du av gammaldags inredning, handtryckta tapeter och vintertid en sprakade brasa i kaminen. 

Framför allt slås du av dofterna! Här bakas allt från grunden och på plats i huset. Du kan välja mellan fika och lättare luncher som matiga smörgåsar och soppa. 

Under sommaren finns en uteservering med utsikt över dagbrottet Stora Stöten. Utöver serveringen finns en butiksdel med utvalda delikatesser. 

För information om öppettider och annat besök Gjuthuset Café & Butik

Koppargränds glass

Genom ett öppet fönster på baksidan av Erikssons stuga serveras lokalt tillverkad kulglass från Dalkulla Glass i Hedemora. Här används fina råvaror och ett gammalt italienskt recept för att trolla fram smaker som romrussin, hjorton och ekologisk vanilj.

Koppargränds glass har stängt för säsongen.

P-za

P-za, eller pizza som de själva uttalar namnet, öppnade med en idé om att ge Falun schysst pizza. Helt enkelt.

Från början höll de till i ett ombyggt garage på ett industriområde i Falun. I januari 2021 öppnade restaurangen i nyrenoverade lokaler intill dagbrottet Stora Stöten här vid Falu Gruva.

Ta sikte på den höga betonglaven på ovansidan av dagbrottet, eller följ dofterna av nybakad pizza. Sittplatser finns både inne och på uteserveringen med utsikt över gruvan och staden.

För information om öppettider och annat besök P-za

Upptäck butikerna vid Falu Gruva

Smedja Metallmorfos

Läs mer

Norrgården Inredning & Design

Läs mer

Falu Emaljskyltar

Läs mer