Klasser i alla åldrar är varmt välkomna till Falu Gruva

Några punkter att tänka på inför ett besök är:

  • Vad är målet med besöket?
  • Ska besöket bindas ihop med ett tema i skolarbetet?
  • Går det att knyta ihop övrig undervisning med det som upplevs vid Falu Gruva?

Bokning
Bokning av en guidad visning i Falu Gruva görs via receptionen på info@falugruva.se eller 023-78 20 30. Bokning av pedagogiska program görs via museipedagog Johanna Nybelius på johanna.nybelius@falugruva.se eller 023-78 20 46.

Besök i Gruvmuseet
Klasser som bokar en guidad visning i gruvan har fritt inträde på Gruvmuseet när det är öppet. Vid besök i Gruvmuseet måste klassen registreras, och det måste vara en pedagog närvarande för var 10 elev.

Förvaring av kläder och väskor
Det är inte tillåtet att ta med ryggsäckar och större väskor in i Gruvmuseet eller Gruvbutiken.

När Gruvmuseet är öppet finns det låsbara skåp att förvara kläder och väskor i. Skåpen är begränsade så det kan bli upptaget när det är flera klasser på plats samtidigt. Vid nedgång i gruvan finns det möjlighet att lägga ifrån sig väskor, men de är inte bevakade eller inlåsta under gruvbesöket.

Medföljande pedagoger
Vid besök nere i gruvan bör det vara minst två pedagoger med.

Mat och medhavd matsäck
På Gruvområdet finns det en restaurang. För förfrågningar och bokningar kontakta Geschwornergården.

Det finns ett matsäcksrum inne i Världsarvshuset. Vi rekommenderar klasser att i första hand utnyttja de bord och bänkar som finns utställda utomhus på gruvområdet.

Resa till Falu Gruva
För skolor i Dalarna är det möjligt att åka Kulturbuss till Falu Gruva.

Falu Gruva ligger 25 minuters gångväg från Resecentrum i Falun och 20 minuters gångväg från Knutpunkten i Falun. Det finns närmre busshållplatser, men ofta kan det gå lika snabbt att gå från Knutpunkten som att vänta på en anslutande buss. Gångvägen är markerad och går igenom gruvarbetarnas stadsdel Elsborg, en del av Världsarvet Falun.

Det finns gott om plats för bussar att parkera vid Falu Gruva.

Tillgänglighet

Gruvturer går av säkerhetsskäl inte att anpassa för personer med motorisk funktionsnedsättning. Vid behov kan programmen genomföras helt och hållet ovan jord i Gruvmuseet och på gruvområdet. Kontakta museipedagogen om du har funderingar kring tillgänglighet.

Sidan uppdaterad: 2018-08-29