Johanna Nybelius är vår museipedagog och den som håller i  skolprogrammen vid Falu Gruva.

Berätta mer om uppdraget!

”Jag förmedlar den här spännande platsen till barn och ungdomar i alla åldrar. Vi har specialanpassade program för alla årskurser, från förskoleklass till gymnasiet. Wow-känslan är viktig. Vi tar med eleverna ner i gruvan, en miljö från 1600-talet, och vi kommer nära människorna som faktiskt har arbetat här. Målet är att väcka nyfikenheten och intresset för naturvetenskap och teknik.”

Vad tycker du mest om i mötet med eleverna?

”Det är spännande att ta med eleverna ner i gruvan, som är en sådan häftig plats, och märka att de blir nyfikna. Sedan är det alltid roligt att få frågor som man inte alls har tänkt på innan: Hur djup är gruvan mätt i elefanter? Är gruvan äldre än tomten?”

Du har jobbat många år på Falu Gruva, är det fortfarande lika speciellt att gå ner under jord?

”Man blir tagen av gruvan och man blir berörd. När du tar på väggen vet du att det var en människa för flera hundra år sedan som tog på samma vägg, som hackade loss malmen. Man kan tänka sig hur det måste ha varit att arbeta här nere. Det kan man inte läsa sig till i en bok – hur mörkt och rökigt och jobbigt det måste ha varit.”

Varför brinner du själv för naturvetenskap och teknik?

”Jag tycker att samspelet mellan människor och teknik är spännande; vad det har lett till när man har upptäckt ny teknik. Till exempel vad det innebar att kunna göra ett schakt i gruvan, istället för gångar. Och hur pumpar plötsligt gjorde det möjligt att komma åt den rikaste malmen som låg under vatten. Sedan är det intressant hur tekniken påverkar människan. Gruvor är fortfarande nödvändiga i vårt samhälle. Varifrån kommer kopparen i mobilen? Vad får dagens gruvdrift för konsekvenser och vad är vi beredda att betala för det?”

Falu Gruva är ett världsarv  och det innebär ett ansvar att förmedla kunskapen om platsen vidare till barn och unga. Vad betyder det mer?

”Som världsarv är vi en del av ett stort globalt nätverk av andra platser som också har haft stor betydelse genom historien. Falu Gruva är en väldigt speciell plats – det är ett privilegium att så mycket här är bevarat. Sammanlagt finns det runt 1100 världsarv, och det låter kanske mycket, men om man tänker på alla miljoner städer och miljarder människor som finns  runtom i världen är det ändå speciellt att en av de platserna är just här.”

 

FAKTA: Johanna Nybelius

Yrke: Museipedagog. Började på Falu Gruva som guide sommaren 2003.

Utbildning: Magisterexamen i arkeologi och studier i kulturmiljöpedagogik.

Favorit bland gruvans historiska personer: ”Anders Lundström i Lönnemossa, som var markscheider (gruvmätare), och bland annat hade hand om gruvkartor och drog igång tillverkningen av Falu Rödfärg. Men framförallt gillar jag honom för att han startade en av de första allmänna skolorna i Sverige i Hosjö utanför Falun i mitten av 1700-talet. Både pojkar och flickor från alla samhällsskikt fick gå i skolan och de lärde sig inte bara att läsa och skriva utan även om historia och främmande språk.”

Favoritsyssla utanför jobbet: Syr historiska kläder och har en komplett 1500-talsgarderob därhemma.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sidan uppdaterad: 2018-10-03