Världsarvet firar 20 år

Två decennier har gått sedan Unesco utsåg den här platsen - Falu Gruva, staden och bergsmanslandskapet - med tusen år av historia till ett världsarv. Vi firar jubileumsåret 2021 med en rad programpunkter här vid gruvan och runtom i Världsarvet Falun.

Jubileumsår för Världsarvet Falun

Världsarvet Falun invigdes med pompa och ståt av kung Carl XVI Gustaf efter utnämningen av Unesco 2001.

I motiveringen lyfter FN-organet bland annat det faktum att hundratals år gruvdrift vid Falu Gruva har lagt grunden för det moderna svenska industrisamhället.

I dag fungerar Världsarvshuset vid Falu Gruva som en vägvisare till hela Världsarvet Falun med staden och bergsmansbygden.

Mer om Världsarvet Falun

Symbol för Världsarvet Falun 20 år

Vad är ett världsarv?

Egyptens pyramider, Kinesiska muren och Taj Mahal är världens kanske mest kända världsarv. Totalt finns runt tusen platser med på Unescos världsarvslista. Utöver Världsarvet Falun är Drottningholms slott och Höga kusten andra exempel här i Sverige.

Ett världsarv är en plats som på ett alldeles unikt sätt vittnar om jordens och människans historia och som ska bevaras för all framtid. Världsarvet Falun består av gruvan, staden och bergsmansbygden runtomkring.

Mer om världsarv i Sverige

Vad händer under året?

Håll utkik här efter uppdaterad information om våra programpunkter.

Årets utomhusutställning på Gruvplatsen berättar historien om stadens, gruvans och bergsmansbygdens första 20 år som världsarv.

Falu Gruva planerar en rad spännande händelser under jubileumsåret och detsamma gäller på fler håll i Världsarvet Falun. Läs mer hos respektive aktör som bidrar till firandet av 20-årsjubileet:

Falu kommuns jubileumssida

Silverhyttan öppen för allmänheten

I samband med Kulturarvsdagen och Geologins dag öppnade vi Silverhyttan vid Faluån för allmänheten. Förhoppningsvis blir det fler tillfällen framöver.

Visningarna ger en inblick i hur arbetet med att få fram värdefulla ädelmetaller ur råmaterialet från Falu Gruva gick till. Både ugnar och verktyg finns bevarade i Silverhyttan som stängde i början av 1900-talet. I samband med visningarna visades en svartvit dokumentär från 1930-talet.

Mer om visningarna i Silverhyttan

Kaffe med världsarvsbakelse?

Flera kaféer och konditorier vid gruvan, i staden och bergsmansbygden – alltså hela världsarvet – firar jubileumsåret. Håll utkik efter den lilla flaggan på toppen av bakverken och provsmaka dig fram.

Gjuthuset Café & Butik vid Falu Gruva serverar en glutenfri rulltårtsbakelse toppad med frukter och bär i säsong – här med rabarber och jordgubbar.

Finpizzerian P-za här vid Falu Gruva har lovat att ta fram en jubileumspizza året till ära. Slå dig ner på uteserveringen på ovansidan av dagbrottet Stora Stöten och avnjut pizzan med en storslagen världsarvsvy.

Mer om Gjuthuset Café & Butik

Mer om P-za

Fira med en jubileumskasse!

För att uppmärksamma 20-årsjubileet har vi tagit fram en rad produkter prydda med jubileumsloggan som säljs i Gruvbutiken.

En tygväska av lite grövre ekologisk bomull, en emaljmugg och en vattenflaska med tryck i olika färger.

Har du sett att Kåre – bocken som sägs ha upptäckt platsen som senare blev Falu Gruva – är en del av jubileumsloggan?

Mer om hur gruvan hittades

Mer om Gruvbutiken

Dags att boka ett besök på Falu Gruva?

Vi har biljetter som passar alla, stora som små. Boka ditt besök redan idag.