Världsarvet firar 20 år

Två decennier har gått sedan Unesco utsåg den här platsen - Falu Gruva, staden och bergsmanslandskapet - med tusen år av historia till ett världsarv. Vi firar jubileumsåret 2021 med en rad programpunkter här vid gruvan och runtom i Världsarvet Falun.

Jubileumsår för Världsarvet Falun

Världsarvet Falun invigdes med pompa och ståt av kung Carl XVI Gustaf efter utnämningen av Unesco 2001.

I motiveringen lyfter FN-organet bland annat det faktum att hundratals år gruvdrift vid Falu Gruva har lagt grunden för det moderna svenska industrisamhället.

I dag fungerar Världsarvshuset vid Falu Gruva som en vägvisare till hela Världsarvet Falun med staden och bergsmansbygden.

Mer om Världsarvet Falun

Symbol för Världsarvet Falun 20 år

Vad är ett världsarv?

Egyptens pyramider, Kinesiska muren och Taj Mahal är världens kanske mest kända världsarv. Totalt finns runt tusen platser med på Unescos världsarvslista. Utöver Världsarvet Falun är Drottningholms slott och Höga kusten andra exempel här i Sverige.

Ett världsarv är en plats som på ett alldeles unikt sätt vittnar om jordens och människans historia och som ska bevaras för all framtid. Världsarvet Falun består av gruvan, staden och bergsmansbygden runtomkring.

Mer om världsarv i Sverige

Vad händer under året?

Håll utkik här efter uppdaterad information om våra programpunkter, bland annat ett antal visningar av den unika Silverhyttan belägen intill Faluån – ett nyligen restaurerat industrihistoriskt minnesmärke från 1880-talet.

Falu Gruva planerar en rad spännande händelser under jubileumsåret och detsamma gäller på fler håll i Världsarvet Falun. Läs mer hos respektive aktör som bidrar till firandet av 20-årsjubileet:

Falu kommuns jubileumssida

Fira med en jubileumspizza!

För att uppmärksamma 20-årsjubileet har vi tagit fram en rad produkter prydda med jubileumsloggan som säljs i Gruvbutiken. Säljstart för produkterna meddelas inom kort.

Finpizzerian P-za här vid Falu Gruva har lovat att ta fram en jubileumspizza året till ära. Slå dig ner på uteserveringen på ovansidan av dagbrottet Stora Stöten och avnjut pizzan med en storslagen världsarvsvy.

Mer om Gruvbutiken

Mer om P-za vid Falu Gruva

Dags att boka ett besök på Falu Gruva?

Vi har biljetter som passar alla, stora som små. Boka ditt besök redan idag.