Skolbesök för alla åldrar

Upptäck Falu Gruva tillsammans. En unik plats med tusen år av historia som väcks till liv både ovan och under jord. Våra skolprogram inkluderar även teknik, kemi och andra ämnen knutna till gruvdriften.

Här väcks historien till liv

Hundratals skolklasser besöker Falu Gruva varje år.

Våra skolprogram är utformade för att passa F-3, 4-6 och 7-9. Alla elever som besöker oss får följa med ner i gruvan på en guidad tur genom vindlande gångar, djupa schakt och stora salar. Fri entré till Gruvmuseet gäller under ordinarie öppettider.

De yngsta eleverna får lära sig mer om hur barnen vid gruvan hade det förr i tiden. Vad sägs om att leka flera hundra år gamla lekar?

Skolbesöken för årskurs 4-6 fokuserar på alltifrån naturvetenskap och teknik till stormaktstiden och svensk historia under 1600-talet.

För de äldsta eleverna kretsar skolprogrammen kring jämförelser mellan naturresurser och teknik förr i tiden och i dag.

Vi vill påminna om fördelarna med att koppla besöket vid Falu Gruva till undervisningen i skolan. Vår erfarenhet är att det ger eleverna bästa möjliga upplevelse här hos oss.

Kostnad för guidad visning i gruvan är 60 kronor per person, minsta pris 1200 kronor. Skolprogram med guidad visning och program ovan jord 95 kronor per person, minsta pris 1600 kronor.

Tänk på det här inför besöket

Våra skolprogram

F-3: Hur var livet som gruvunge?

Upptäck hur barnen som fanns runt gruvan hade det förr i tiden. Vi gör nedslag under tre århundraden och undersöker vad de fick att äta, vilka lekar de lekte och om de själva fick arbeta vid gruvan.

Under jord: En guidad visning med fokus på arbetet under jord.

Ovan jord: Vi provar på gamla lekar som ”hoppa grässtrå” och ”dra handske”. Eleverna får veta mer om vilken mat som var vanlig och lära sig om hur arbetsdagen såg ut för barnen som sorterade malm för hand i Vaskverket.

Tid: 1,5 timme.

Ämnen: SO i enlighet med LGR22

4-6: Stora teknikutmaningen

Året är 1687 och stora delar av Falu Gruva har rasat ihop. Är ni beredda att hitta lösningarna som gör det möjligt att öppna gruvan igen?

Under jord: En guidad visning med fokus på tekniken som krävdes för gruvdriften. Vi pratar om gruvans ekonomiska betydelse under stormaktstiden.

Ovan jord: Eleverna får prova på att bygga enkla maskiner, exempelvis hjul och lutande plan. Eleverna får skapa olika kreativa lösningar för att tillsammans kunna bygga ihop gruvan som ett tekniskt system.

Tid: 1,5 timmar.

Ämnen: Teknik i enlighet med LGR22

4-6: Kemi i underjorden

Vi tittar närmare på vad ett mineral är, hur de har använts genom alla tider och hur beroende vi är av mineraler i dag.

Under jord: En specialtur med fokus på kemi i underjorden. Vi pratar om att mineraler har olika kemiska egenskaper och hur de påverkar vattnet därnere. För att undersöka saken närmare tar vi med oss gruvvatten upp som vi analyserar.

Ovan jord: Hur går en laboration till? Eleverna får själva undersöka vatten från gruvan och jämföra det med andra ämnen. Vi lär oss om kemiska symboler, bland annat för koppar, järn, guld och andra ämnen som brutits nere i gruvan.

Tid: 1,5 timme.

Ämnen: Kemi i enlighet med LGR22

7-9: Teknik ovan och under jord

Falu Gruva har under historien varit en viktig plats för teknikutveckling i samhället. Äldre tiders främsta genier och uppfinnare (bland dem Christopher Polhem, bilden), ingenjörer och mekaniker arbetade med att utveckla gruvbrytning, pumpar och energiförsörjning. Våra välbevarade miljöer visar de problem och lösningar som format gruvarbetet fram till i dag.

Under jord: Specialtur med inriktning mot teknikutveckling under tusen år.

Ovan jord: Vi tittar närmare på vattenhjul, gruvlavar och stånggångar – det som behövdes för att hålla en gruva igång.

Tid: 1,5 timme.

Ämnen: Teknik i enlighet med LGR22

7-9: Världsarvet Falun i ett globalt perspektiv

Sverige är ett av världens rikaste länder. Falu Gruva var en världens största koppargruvor. Finns det ett samband?

Under jord: En specialtur med fokus på frågor som “vad är en gruva?” och “vilka tjänar på gruvdriften?” och “skulle vi klara oss utan gruvor i dagens moderna samhälle?”.

Ovan jord: Vi jämför utveckling i olika länder världen för att se om det finns ett samband mellan naturtillgångar och levnadsstandard. Falu Gruva har gått från råvaruproducent till upplevelseleverantör – händer det även på andra ställen?

Tid: 1,5 timme.

Ämnen: Samhällskunskap, geografi och biologi i enlighet med LGR22

Program för anpassad skola

Vi har tagit fram skolprogram med olika aktiviteter och upplevelser som passar anpassad skola. Vi kan erbjuda specialanpassade program både ovan och under jord utifrån elevernas förmågor. Kontakta oss med era önskemål så skräddarsyr vi ett program som passar just era elever.

Vill du veta mer?
Kontakta Johanna!

Johanna Nybelius

Museipedagog

023-78 20 46

076-677 36 46

johanna.nybelius@falugruva.se

Checklista för skolbesöket

Förbered klassen på ett äventyr!

Falu Gruva är en speciell plats och för att göra klassens upplevelse till den allra bästa har vi satt ihop en checklista.

Gruvmuseet är en interaktiv upptäcktsfärd som berättar historien om Falu Gruva och Sverige under tusen år. Entré till Gruvmuseet ingår i våra skolprogram. OBS: Vi kan bara ta emot grupper med tio elever och minst en pedagog åt gången.
Läs mer om Gruvmuseet

Förvaring av väskor och ytterkläder finns i Gruvmuseet och är tillgängliga under öppettiderna. Begränsat antal skåp gör att de kan vara upptagna om flera klasser är på besök samtidigt. Det finns även möjlighet att lämna väskor och ytterkläder obevakat i Anfarten på väg ner i gruvan. Ryggsäckar och större väskor är inte tillåtna under jord i Falu Gruva.

Matsäck kan ätas på särskilda platser i Världsarvshuset eller vid bord och bänkar utomhus. På området finns restaurang Geschwornergården och Gjuthuset Café & Butik.
Läs mer

Falu Gruva ligger på gångavstånd från tåg och bussar i centrala Falun. Läs mer

Tillgängligheten under jord går tyvärr inte att anpassa till personer med motorisk funktionsnedsättning. Om önskemål finns kan skolprogrammen genomföras helt och hållet ovan jord.

Träffa pedagogen

Vår museipedagog Johanna Nybelius är den som tar emot skolklasser vid Falu Gruva. Berätta om uppdraget!

”Jag förmedlar den här spännande platsen till barn och ungdomar i alla åldrar. Wow-känslan är viktig. Vi tar med eleverna ner i gruvan, en miljö från 1600-talet. Målet är att väcka nyfikenheten och intresset för naturvetenskap och teknik.”

Varför är det viktigt?

”Samspelet mellan människa och teknik är spännande. Vad det leder till att upptäcka ny teknik. För Falu Gruvas del finns flera exempel på det, till exempel hur pumpar plötsligt gjorde det möjligt att komma åt den rikaste malmen som låg under vatten.”

Som världsarv ska Falu Gruva förmedla kunskapen om platsen till barn och unga?

”Vi en del av ett stort globalt nätverk av andra platser som också har haft stor betydelse genom historien. Falu Gruva är en väldigt speciell plats – det är ett privilegium att så mycket här är bevarat.”

Besök oss på egen hand

Tips på saker att göra ovan jord

Det går utmärkt att besöka Falu Gruva ovan jord på egen hand med klassen. Här är några tips på aktiviteter.

Gruvmuseet är ett interaktivt äventyr för alla åldrar. Information om entré och Vi kan bara ta emot grupper med tio elever och minst en pedagog åt gången. Läs mer om Gruvmuseet här

Våra historiska byggnader är öppna för besökare under högsäsong. Läs mer om våra historiska byggnader här

Gruvpromenaden runt Stora Stöten är cirka 1,6 kilometer lång och skyltad med information om Falu Gruvas historia på svenska och engelska. Stanna gärna till vid de historiska byggnaderna och utsiktsplatsen på ovansidan av dagbrottet. Läs mer om Stora Stöten här

Berguvarna i Stora Stöten är svår att upptäcka men vid utkiksplatsen nära Gruvmuseet finns kikare och informationstavlor om arten som är Dalarnas landskapsdjur och en av världens största ugglor. Läs mer om berguven här

Hjälp med skolarbetet?

Här hittar du massor av historia

Oavsett om du söker information om hur gruvan hittades eller vill veta mer om dagbrottet Stora Stöten och det stora raset 1687 vill vi tipsa om vår digitala tidslinje

Med start för tusen år sedan täcker den in alla viktiga händelser i gruvans historia. Du kan exempelvis läsa mer om halshuggningen på torget – det fasansfulla slutet på kungabesöket när Gustav Vasa (bilden) kom till Falun.

Vill du fördjupa dig finns massor av litteratur om Falu Gruva.

Om du ändå inte hittar svaren på dina frågor är du välkommen att höra av dig till oss på skola@falugruva.se