Gruvtur

Följ med 67 meter ner i underjorden på en guidad visning genom gruvgångar, stora salar och förbi djupa schakt.

Vad händer på en gruvtur?

Ta del av den spännande historien och de sägner och legender som lever kvar än idag.

Den guidade visningen under jord går genom gruvgångar, stora salar och förbi djupa schakt. Det gäller att se efter var man sätter fötterna, ha hjälmen stadigt på huvudet och lyssna noga på vad guiden säger.

För att följa med på en gruvtur måste du ha fyllt tre år och kunna gå i trappor, för det blir en hel del trappsteg när du gör ett besök i Falu Gruva. Vi går ner i gruvan och på väg upp åker vi hiss.

Hjälm och regncape får du låna av oss och det är obligatoriskt att ha på sig hela turen. Förutom det kan det vara bra med en varm jacka eller tröja, det är ungefär sex plusgrader året runt i gruvan, och oömma skor för det är lite blött och smutsigt.

Gruvturen tar ungefär en timme och vi erbjuder turer på både svenska och engelska.

Boka ditt besök här

Tre spännande stopp på gruvturen

Alla schakt, orter och arbetsrum har enligt gammal tradition egna namn. Totalt finns hela 4000 namngivna platser i Falu Gruva, här är tre av dem.

Creutz schakt

Dropporten är ingången till gruvan, därefter går turen via Amalias sänke till det mäktiga Creutz schakt. Schaktet, som är från 1600-talet, är hela 208 meter djupt. Ändå vågade gruvarbetare sig på att använda trätunnan som hänger över avgrunden som hiss – de balanserade på kanten och hoppade av i farten.

Allmänna freden

Allmänna Freden är ett stort bergrum där en av bergväggarna fungerar som gruvans gästbok för kungligheter på besök. De första namnteckningarna i guld skrevs där redan i slutet av 1800-talet. En del av Allmänna Freden kallas för Julklappen. Här hittades malm i juletid – därav namnet – och en påminnelse i våra dagar är den evigt gröna julgran som står därnere.

Osman Pascha

Efter Rålambs schakt från 1732 går turen vidare genom orten med det med, för att vara i Dalarna, ovanliga namnet Osman Pascha. Gruvgången uppkallades efter en turkisk härförare vid 1800-talets slut (bilden), vilket tydligt visar att Falun var en del av den stora världen.