Hemma hos Erikssons

Öppet 19 juni - 21 augusti. Kliv över tröskeln i våra historiska miljöer från 1897 och 1958. Här får du verkligen komma nära historien när du möter och gör ett besök hemma hos familjerna Eriksson.

Familjen Eriksson 1897

I den röda stugan där familjen Eriksson bor har tiden stått stilla sedan 1897 och under sommaren är du välkommen att kliva in i vardagen hos en gruvarbetarfamilj vid Falu Gruva vid 1800-talets slut.

Även om ingen av karaktärerna i stugan vet någonting alls om vår moderna tid tar de gärna en pratstund med dig som besökare. Fråga gärna om favoritrecept eller något annat du är nyfiken på! Barnen kan hjälpa till att ta hand om hönsen eller prova på att leka på 1800-talsvis.

Familjen Eriksson 1958

Strax bakom Creutz Lave bor den andra familjen Eriksson, släktingar till de som bor i 1897 några generationer senare.

Här kliver du rakt in i 1950-talet där hemmafrun sköter hemmet med allt vad det innebär. Det doftar nybakat från köket och grammofonen spelar en stenkaka.

Även om ingen i familjen Eriksson har koll på hur vi lever i dag så vill de gärna berätta och svara på frågor om vardagen som gruvarbetarfamilj på 1950-talet. Barnen får prova på lekar och spel från tiden. I trädgården finns kaniner som gärna tuggar i sig ett maskrosblad.

Inträde till både stugorna ingår när du köper en ovanjords- eller underjordsbiljett.

Visste du att…

… även om stadsdelarna Elsborg, Gamla Herrgården och Östanfors är kända gruv- och hyttarbetarkvarter i Falun så har det i alla tider funnits bostäder även vid Falu Gruva. I slutet av 1800-talet bodde både tjänstemän och gruvarbetare på gruvområdet, och det finns privatbostäder kvar än i dag.