Historiska gruvarbetarbostäder

Öppet 17 juni - 18 augusti. Kliv över tröskeln i våra historiska miljöer från 1897 och 1958. Här får du verkligen komma nära historien när du möter och gör ett besök hemma hos familjerna Eriksson.

Koppargränd 1897

På Koppargränd 1897 kliver du in i en historisk miljö som tar dig tillbaka till slutet av 1800-talet. Här får du uppleva hur det kan ha sett ut hemma hos en gruvarbetarfamilj vid Falu Gruva. Vår personal på plats bär tidsenliga kläder och svarar gärna på frågor och berättar om hur livet kunde se ut i och runt gruvan vid den tiden.

I trädgården finns planteringar med blommor och ätbara grödor som har en historia och är typiska för just slutet av 1800-talet. Våra yngre besökare får gärna vara med och mata hönsen som bor här eller prova på några lekar från förr i tiden.

Koppargränd 1897 är en av våra historiska miljöer på gruvområdet, den andra heter Krongården 1958 och ligger bara ett stenkast längre bort. Båda stugorna är öppna under sommarmånaderna och ibland även under skollov. När det är öppet ingår alltid entré i biljetten.  

Krongården 1958

På Krongården 1958 kliver du in i en historisk miljö som tar dig tillbaka till mitten av 1900-talet. Här får du uppleva hur det kan ha sett ut hemma hos en gruvarbetarfamilj vid Falu Gruva. Vår personal på plats bär tidsenliga kläder och svarar gärna på frågor och berättar om hur livet kunde se ut i och runt gruvan vid den tiden.

I trädgården kan du hälsa på kaninerna och även testa på en del trädgårdslekar som var populära på 1950-talet. Även inomhus finns det sällskapsspel och har du tur gör du kanske ditt besök samtidigt som VM-finalen i fotboll mellan Sverige och Brasilien från 1958 spelas på radion!  

Krongården 1958 är en av våra historiska miljöer på gruvområdet, den andra heter Koppargränd 1897 och ligger bara ett stenkast längre bort. Båda stugorna är öppna under sommarmånaderna och ibland även under skollov. När det är öppet ingår alltid entré i biljetten. 

Visste du att…

… även om stadsdelarna Elsborg, Gamla Herrgården och Östanfors är kända gruv- och hyttarbetarkvarter i Falun så har det i alla tider funnits bostäder även vid Falu Gruva. I slutet av 1800-talet bodde både tjänstemän och gruvarbetare på gruvområdet, och det finns privatbostäder kvar än i dag.