Tillgänglighet

VI guidar dig till vilka delar som är anpassade för besökare som vill uppleva Falu Gruvas historia utan att följa med på en guidad visning under jord.

Alla kan uppleva Falu Gruva

Den speciella miljön under jord i Falu Gruva gör det tyvärr omöjligt att tillgänglighetsanpassa våra gruvturer. Alla som följer med ner i gruvan måste kunna ta sig upp genom nödutgångar med trappor.

Gruvans långa historia går dock att uppleva även ovan jord.

Vår utomhusguidning runt dagbrottet Stora Stöten, som fokuserar på spåren av gruvdrift ovan jord, är anpassad för rullstolsburna besökare.

Gruvmuseet med Gruvans konsthall är tillgänglighetsanpassat med ramper och hiss. Trapporna har markeringar och ledstång för besökare med synnedsättning. Vi välkomnar led- och signalhundar i museet och ledsagare har fri entré.

I museets filmsal visas en 30 minuter lång film som är tänkt att ersätta en guidad visning under jord. Filmen är speciellt framtagen för besökare som av olika anledningar inte vill eller kan följa med ner i gruvan. Det är svenskt tal och engelsk text och den finns även som tecken- och syntolkad på svenska.

Historien om hur gruvan, staden och bergsmanslandskapet blev till Världsarvet Falun berättas i Världsarvshuset med entréer i markplan.

Lunchrestaurangen Geschwornergården har entréramp och lokalen är tillgänglighetsanpassad i övrigt.

RWC finns i Gruvmuseet och vårt besökscenter i anslutning till Världsarvshuset.

Mer information om tillgängligheten vid Falu Gruva får du om du kontaktar oss