Gruvtur och museum

Upplev hela Falu Gruva – både under och ovan jord när du bokar biljett för gruvtur och museum. Den här typen av biljett är bokningsbar fram till den 18 juni. Vill du besöka oss senare väljer du istället vårat Ovanjords- eller Underjordspaket.

Vad ingår i biljetten? Gruvtur under jord och inträde till Gruvmuseet. I alla våra biljetter ingår inträde till våra historiska byggnader och till Världsarvshuset.

Du väljer vilket datum du vill besöka oss på bokningssidan du når via länken nedan.

Viktigt att tänka på

För att gå med på en gruvtur måste du ha fyllt tre år och kunna gå i trappor. Vi går ner i gruvan och åker hiss upp. Husdjur får inte följa med ner i gruvan.

Det är alltid ungefär sex plusgrader i gruvan så en varm tröja eller jacka kan vara bra att ha. Tänk också på vad du har på fötterna, det är lite smutsigt nere i gruvan så oömma skor är att rekommendera.

Hjälm och regncape får du låna på plats och det är obligatoriskt att ha på sig under gruvturen.

Mer information inför ditt besök

Läs mer om vad du kan se och göra vid Falu Gruva

Boka gruvtur och museum

Tre spännande stopp på gruvturen

Creutz schakt

Dropporten är ingången till gruvan, därefter går turen via Amalias sänke till det mäktiga Creutz schakt. Schaktet, som är från 1600-talet, är hela 208 meter djupt. Ändå vågade gruvarbetare sig på att använda trätunnan som hänger över avgrunden som hiss – de balanserade på kanten och hoppade av i farten.

Allmänna freden

Allmänna Freden är ett stort bergrum där en av bergväggarna fungerar som gruvans gästbok för kungligheter på besök. De första namnteckningarna i guld skrevs där redan i slutet av 1800-talet. En del av Allmänna Freden kallas för Julklappen. Här hittades malm i juletid – därav namnet – och en påminnelse i våra dagar är den evigt gröna julgran som står därnere.

Osman Pascha

Efter Rålambs schakt från 1732 går turen vidare genom orten med det med, för att vara i Dalarna, ovanliga namnet Osman Pascha. Gruvgången uppkallades efter en turkisk härförare vid 1800-talets slut (bilden), vilket tydligt visar att Falun var en del av den stora världen.

Gruvordlista

Schakt

Ett hål som går rakt eller sluttande ner i berget.

Lave

En byggnad som täcker ett schakt.

Sänke

Ett rum i berget som är format av malmbrytning brant nedåt.

Ort

En gruvgång – alltså en tunnel – i berget.

Tillmakning

En brytningsmetod där ved eldades mot bergväggen så att malmen gick att bryta loss med kilar och stänger.