Hur känns det att åka i malmtunnan i gruvans schakt? Hur arbetar egentligen en geolog? På gruvmuseet finns massor att upptäcka – och du får röra! Lär dig mer om platsen som närde stormakten Sverige och som la grunden till mycket av vår moderna teknik och industri.

Museet

Falu Gruva har haft stor betydelse för riket Sveriges utveckling, många uppfinningar, innovationer och idéer har fötts här. Lär dig om livet kring gruvan ända från vikingatiden och fram till 2000-talet. Gruvmuseet är Sveriges äldsta tekniska museum och har en nyligen invigd utställning där du bland annat kan prova hur det är att åka i tunnan i gruvschaktet, hur det känns att bära en medeltida stridshjälm och testa hur geologer arbetar. Känn, prova, undersök och upptäck.

Priser

280 kr / Familj
100 kr / Vuxen
60 kr / Barn

Andra biljetter

Gruvtur och museum

Upptäck tusen år av historia vid Falu Gruva - både ovan och under jord. Biljetten inkluderar en guidad visning nere i gruvan och entré till Gruvmuseet med interaktiva utställningar som berättar om Sverige och Europa under många hundra år. Biljetten är bokningsbar 15 augusti-30 september samt helger från den 1 oktober.

1 timme under jord

Gruvtur (tisdag-fredag)

Följ med på äventyr ner i Falu Gruva. Här får du höra om gruvans tusenåriga historia och uppleva den speciella miljön med vindlande gångar och stora bergrum. Gruvturen går genom delar av gruvan med anor från 1600-talet. Biljetten är bokningsbar tisdag-fredag från den 1 oktober.

1 timme under jord

Lovbiljett

Under skollov håller vi öppet på Falu Gruva. Lovbiljetten för påsklovet är tillgänglig mellan den 11-16/4. För bokningar innan och efter datumet välj kategori "Gruvtur och museum".

1 timme under jord

Kulturresan i Dalarna

Visa mer Visa mindre

Kulturresan i Dalarna är din guide till nio kulturhistoriska besöksmål runt om i Dalarna. Upptäck kulturella sevärdheter och nationella skatter som Zornmuseet, Carl Larsson-gården och Falu Gruva. Besök konstnärshem, trädgårdar och historiska industrimiljöer och låt dig omfamnas av de levande berättelserna om Dalarna.

Pris per person

125 kr / Kulturpasset

Underjordspaketet

Visa mer Visa mindre

Följ med på äventyr ner i Falu Gruva, till den del av gruvan med anor från 1600-talet. Ta del av historien och lyssna till de spännande sägner och legender som lever kvar. Begränsat platsantal gör att vi alltid rekommenderar förbokning av våra paket. Paketet är bokningsbart 19/6-20/8.

Pris per person

270 kr / Vuxen

125 kr / Barn

230 kr / Student

230 kr / Pensionär

705 kr / Familj

Ovanjordspaketet

Visa mer Visa mindre

Kliv in i historien hos gruvarbetarfamiljen Eriksson där året är 1897 respektive 1958. Lär dig mer om de historiska byggnaderna på området, spana efter berguven och avsluta på Gruvmuseet. Begränsat platsantal gör att vi alltid rekommenderar förbokning av våra paket. Paketet är bokningsbart 19/6-20/8.

Pris per person

130 kr / Vuxen

80 kr / Barn

370 kr / Familj