Valborgsfirandet vid gruvan tillbaka

Efter två års uppehåll är valborgsfirandet vid Falu Gruva tillbaka med vårtal, körsång och en stor majbrasa vid kanten av dagbrottet Stora Stöten.

Pandemin satte stopp för det traditionella valborgsfirandet vid Falu Gruva under två års tid.

– Vi är glada över att återuppta traditionen med att fira in våren här vid gruvan. Även om vi återigen befinner oss i en orolig tid när vi blickar ut i världen så hoppas vi att Falubor och andra vill sluta upp här på valborgskvällen, säger Anna Björkman, verksamhetschef vid Falu Gruva.

Som ett av Unescos världsarv har gruvan, och övriga delar av Världsarvet Falun, till uppgift att visa vägen till en hållbar och fredlig värld.

– Fredstanken är en del av Världsarvskonventionen, säger Anna Björkman.

Programmet för kvällen startar 21.00 på Gruvplatsen med Musikkonservatoriets elevkör och högtidstal av biskop emeritus och gruvkaplan Thomas Söderberg. Besökare är välkomna redan tidigare under kvällen.

Fri entré till valborgsfirandet.

Restaurangerna Geschwornergården och P-za håller öppet och från klockan 18.00 finns foodtruckarna Burgarbussen och Spannmål i Dalarna på plats. Besökscenter med Gruvbutiken har öppet och den som vill kan boka en guidad visning i gruvan.

Boka guidad visning