Följ med på vandring i världsarvet

Följ med på en spännande vandring i hjärtat av Världsarvet Falun. Vi tar dig med runt Stora Stöten och bland de historiska byggnaderna runt Creutz lave.

Världsarvet Faluns vänförening presenterar en lång rad programpunkter för sommaren. Möjligheten att återigen samla upp till 100 personer pandemisäkert utomhus gör att de planerar för ett 40-tal vandringar och cykelturer med olika teman mellan juni och september. Extra glädjande med tanke på att Världsarvet Falun firar 20-årsjubileum.

Varje aktivitet tar runt 1,5-2 timmar. Ingen föranmälan krävs och här vid Falu Gruva betalas avgiften på 80 kr på plats via swish.

Falu Gruva håller, under ledning av museipedagog Johanna Nybelius, i två av dessa programpunkter:

Torsdag 8/7 – Guidning av Creutz-ensemblen

Creutz lave och kringliggande byggnader ingår i vad vi kallar Creutz-ensemblen. Det rör sig om välbevarade byggnader från 1800-talets mitt – en helt unik industrimiljö. Lär dig mer om stånggångar, vattenhjul, styrning av uppfordringsverk och klockan som klämtar i laven. Vågar du titta ner i det 208 meter djupa schaktet?

Samling klockan 18.00 utanför Gruvmuseet.

Måndag 19/7 – Guidning runt Stora Stöten

Stora Stöten är hjärtat i Världsarvet Falun och runt dagbrottet finns gott om spår av tusen år av gruvdrift. Berggrunden står i fokus under denna vandring – den är grunden för all gruvdrift och under Falu Gruvas tid har tankarna kring var malmen finns och vart den fortsätter varierat över tid. Denna guidning ger en inblick i äldre tiders förståelse av berggrunden och vad som skulle utveckla sig till det vi i dag kallar geologi.

Samling klockan 18.00 utanför Gruvmuseet.

Hela programmet och mer om Världsarvet Faluns vänförening