Falu rödfärg – modern i alla tider

Utställningen om Falu Rödfärg på Gruvmuseet i Falun är en berättelse om en färg som förändrade det svenska landskapet.

Öppettider: 22 juni-18 augusti i Gruvmuseet vid Falu Gruva. Öppet alla dagar mellan 9.30-17.30.

Pris: Ingår i entrébiljetten till museet, samt gruvbiljetten. 

En symbol för Sverige 

Utställningen Falu Rödfärg- modern i alla tider skildrar hur de rödmålade husen blev en symbol för Sverige och det svenska ursprunget. Hur rödfärgen blev en möjlighet som de flesta kunde ha råd med som stod för trygghet. Den röda färgen skapade en nationell identitet och röda stugor med vita knutar blev sinnebilden för Sverige i världen. 

Rödfärgen är en del av vår historia

Äkta Falu Rödfärg tillverkas av pigment från Falu Gruva. Färgen har målat Sverige rött i över 250 år. Från början var det slott och herrgårdar som målades röda, det var något dyrt och exklusivt. Men under 1800-talet när Sverige förvandlades från ett fattigt till ett välmående land nådde färgen vanligt folk och många hus och lador rödmålades. Landskapet gick från grått till rött.

Hur började det? 

År 1573 gav Johan III order om att alla tak på slottet Tre kronor skulle målas med rödfärg, tillverkad av rödmull från Falu Gruva. Den röda färgen och lystern i rödfärgen påminde om koppar som var trendigt i Europa. 

Pigment från gruvans restprodukter 

Utställningen visar hur tillverkningen av Falu Rödfärg fungerar, vad som utmärker slamfärgerna från Falu Rödfärg och svarar dessutom på den vanliga frågan: När tar pigmentet slut? 

Rödmull ger det gula färgämnet järnockra som blir rött efter upphettning. Att få fram pigmentet i exakt rätt nyans är ett hantverk, byggt på generationers kunnande. Och receptet är i grunden det samma som på 1700-talet!

Modern i alla tider

I utställningen lyfts också arkitektur, där Falu Rödfärg har en framträdande roll. Från de rödmålade byggnaderna ett stenkast från Stora Stöten till nyskapande modern arkitektur där rödfärgen är viktig för helheten. Förmågan att utstråla tradition och kontinuitet såväl som modernitet och förnyelse gör Falu Rödfärg modern i alla tider.