Nyheter

Emaljverkstaden ställer ut i Gruvans Konsthall

Sommarutställningen i Gruvans Konsthall, Ur ugnens hetta – 18 konstnärer visar emalj, åskådliggör mångfalden i den konst som skapas i Emaljverkstaden intill Stora Stöten vid Falu Gruva….

Sommarutställningen i Gruvans Konsthall, Ur ugnens hetta – 18 konstnärer visar emalj, åskådliggör mångfalden i den konst som skapas i Emaljverkstaden intill Stora Stöten vid Falu Gruva.

Emaljverkstaden i Falun startade som kollektivverkstad på 1970-talet. Sedan 1996 håller konstnärerna till i Gruvstugan, ett svart slaggstenshus vid kanten av dagbrottet Stora Stöten mitt i Världsarvet Falun.

“Det är ett privilegium att vi har så skickliga konstnärer i grannskapet. Därför är det extra roligt att vi för första gången har hela gruppen representerad i en utställning”, säger Gunilla Hedenblad, antikvarie vid Falu Gruva.

För närvarande arbetar 18 konstnärer, däribland grundaren Gösta Backlund, i verkstaden. Under sommaren, den 19 juni till den 26 augusti, visas deras verk i Gruvans Konsthall.

Kia Kullander är ordförande i föreningen Emaljverkstaden i Falun. Hon lyfter fram att många olika konstnärsbakgrunder finns representerade i gruppen – alltifrån textilkonstnärer och keramiker till grafiker och målare.

“Materialet är det vi har gemensamt. Vi är 18 konstnärer som tillsammans visar möjligheten emaljen ger att uttrycka sig på olika sätt”, säger hon.

 

Ur ugnens hetta – 18 konstnärer visar emalj

När: 19 juni-26 augusti 2018. Vernissage den 19 juni klockan 16.00.

Var: Gruvans Konsthall, Gruvmuseet vid Falu Gruva.

Mer information om öppettider och entrépriser finns här.

 

Konstnärerna som medverkar:

Stellan Anliot

Gösta Backlund

Björg Bendiksen Román

Anne Blijdenstein

Anna Fjällbäck

Peter Flinck

Karin Fredriksson

Margareta Hagegård

Ulla Helenius-Reit

Kia Kullander

Siv Lexander

Gunnel Liljefors-Hoogers

Yngve Mauritsson

Maria Oom

Pia Rudolfsson-Anliot

Eva Sandström

Marieta Toneva

Cecilia Zedendahl