Falu Gruva kan få Stora Turismpriset

Falu Gruva har nominerats till utmärkelsen Stora Turismpriset 2019.
”Vi har jobbat väldigt målmedvetet de senaste fem åren med att levandegöra historien här vid Falu Gruva”, säger verksamhetschef Anna Björkman.

Stora Turismpriset delas ut för att uppmärksamma aktörer som bidrar till att utveckla besöksnäringen på olika, ofta uppfinningsrika, sätt.
Varje region väljer en kandidat och så här säger Lotta Magnusson, Visit Dalarna, om nomineringen av Falu Gruva:
”Falu Gruva bidrar till nytänkande och innovativ utveckling av besöks-
näringen, både ur ett lokalt och globalt perspektiv. Verksamheten vårdar ett världsarv på ett långsiktigt sätt och är öppen för att möta samtiden och framtiden.”
Bland de exempel som lyfts fram finns den omfattande ombyggnationen av Gruvmuseet, där den sista etappen slutfördes 2017.
Anna Björkman ser nomineringen som ett stort erkännande av arbetet med att utveckla besöksmålet som ligger mitt i Världsarvet Falun.
”Vi jobbar utifrån det faktum att vi befinner oss på en historiskt värdefull plats. Även om vi har gjort mycket redan fortsätter vi hela tiden att levandegöra och tillgängliggöra historien för både besökare och skolelever. Vi har massor av planer för framtiden”, säger hon.
Bland övriga nominerade finns bland andra Wadköping i Örebro, återbruksgallerian ReTuna och Ikea Museum. Vinnaren av priset, som delas ut av Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism, tillkännages i Stockholm den 4 december.

Visit Dalarnas motivering till nomineringen av Falu Gruva:
”Falu Gruva, med över 1000 år av historia på ursprunglig plats, fortsätter att utveckla verksamheten i samma anda som den banbrytande tidigare konstmästaren Christopher Polhem och andra snillen; med innovations- och upptäckarglädje kryddat med autenticitet och mod.”
Falu Gruva har chansen att vinna Stora Turismpriset 2019.