Fri entré för alla historiskt klädda

På med promenadkjol och hatt eller kamma till frisyren med brylcremen – i sommar får alla som besöker Falu Gruva med kläder från 1800-talets slut fram till sent 1950-tal fri entré till alla aktiviteter ovan jord.

Bakgrunden är att gruvan numera har två historiska gruvarbetarbostäder där året är 1897 respektive 1958.
– Vi vet att det finns ett stort intresse äldre tider och vill uppmuntra våra besökare att komma hit för att uppleva våra levande historiska miljöer i tidstypiska kläder, säger Johanna Nybelius, museipedagog vid Falu Gruva.
Så ta chansen till en selfie i den rätta miljön – vid symaskinen från 1800-talet eller i den turkosa sittgruppen från 1950-talet. För att få fri entré gäller det att vara klädd från topp till tå, alltså hela vägen från frisyren till skorna.
Exempel på tidstypiska inslag är stora puffärmar, promenadkjol, hatt och kängor år 1897 och svinrygg, färgglada mönster, fluffig underkjol – och brylcreme för herrarna – ett halvsekel senare.
– Man går till museets reception för att få en klisterlapp som ger fri entré till alla aktiviteter ovan jord. Om man vill gå ner i gruvan får man dock lösa biljett – och byta om, tipsar Johanna Nybelius.