Geschwornergården nominerad till designpris

Nybyggda restaurang Geschwornergården är nominerad till Sveriges främsta designpris Design S, Swedish Design Awards 2018. I juni står det klart om den moderna byggnaden, helt byggd i trä och målad med Falu rödfärg, tar hem den prestigefyllda utmärkelsen.

“Det vi är nominerade för är vad arkitektur handlar om: en kombination av funktionalitet, ekonomi och utseende”, säger arkitekt Hans Murman som lyfter fram att miljöaspekten i valet av trä som byggmaterial ligger i tiden.

Byggnaden, som invigdes i januari 2017, ligger mellan den ursprungliga Geschwornergården med anor från 1700-talet och Gruvmuseet vid Falu Gruva.

“Jag ville göra en nutida träbyggnad som ändå skulle kännas självklar på den här platsen”, säger Hans Murman som själv är uppvuxen i Falun.

Geschwornergården tävlar mot tre andra bidrag i kategorin “arkitektur nybyggnad”. Svensk Forms motivering lyder:

“Denna nya restaurang i massivträ är inkilad mellan Gruvmuseet och Geschwornergården, vid Världsarvet Falu Gruva. Den löser logistik och tillgänglighet, den berikar platsen och erbjuder en egen atmosfär.”

Anna Björkman, verksamhetschef vid Falu Gruva:

“Det är en utmaning att bygga nytt, sätta avtryck från vår tid, i ett världsarv. Vi är väldigt stolta över resultatet och att vi har blivit nominerade – det är ett kvitto på att vi har tänkt rätt.”