Nyheter

Geschwornergården nominerad till Rödfärgspriset

Geschwornergården vid Falu Gruva har nominerats till Rödfärgspriset.  “Det är extra roligt eftersom pigmentet i Falu Rödfärg kommer från gruvan och fabriken finns på vårt område”,…

Geschwornergården vid Falu Gruva har nominerats till Rödfärgspriset. 

“Det är extra roligt eftersom pigmentet i Falu Rödfärg kommer från gruvan och fabriken finns på vårt område”, säger Anna Björkman, verksamhetschef vid Falu Gruva.

Arkitekternas Rödfärgspris delas ut för att lyfta fram byggnader som som kombinerar modern arkitektur med den traditionella slamfärgen. Bland årets nomineringar, totalt 16 stycken, finns Geschwornergården vid Falu Gruva.

Den nybyggda restaurangen, ritad av arkitekt Hans Murman, invigdes i januari 2017. För andra gången på kort tid har byggnaden nominerats till en utmärkelse – senast till Sveriges främsta designpris Design S, Swedish Design Awards 2018.

Anna Björkman, verksamhetschef vid Falu Gruva, tycker att materialvalen i bygget av Geschwornergården gör att restaurangen hör samman med alla de historiska byggnader som finns på området.

“Vi har valt att bygga i trä och måla med Falu Rödfärg, vilket innebär att vi fortsätter i en byggnadstradition som finns här sedan länge”, säger hon.

Johan Molin, vd för Falu Rödfärg, berättar att antalet anmälda bidrag är större än någonsin tidigare.

“Jag tycker att juryns nominering av Geschwornergården är intressant ur två perspektiv. Dels för att byggnaden vilar på det berg som vi hämtar pigmentet i Falu Rödfärg från, dels för att modern arkitektur i kombination med den traditionella rödfärgen utvecklar synen på hur ett världsarv kan se ut.”

Alla bidrag är även nominerade till ett publikpris som avgörs i en omröstning på Falu Rödfärgs hemsida, den som vill rösta kan göra det här.