Nu flyttar Carl Larsson in vid gruvan

Carl Larsson tar plats vid Falu Gruva i sommar. I den nya utomhusutställningen får besökarna veta mer om konstnären – ständigt aktuell och extra uppmärksammad med minnesåret 2019.

För första gången inleder Falu Gruva och Carl Larsson-gården – två av Dalarnas största besöksmål – ett samarbete.
Anna Björkman, verksamhetschef vid Falu Gruva, vill lyfta fram konstnärsfamiljens kopplingar till Falun som världsarv.
”Konstnärshemmet Lilla Hyttnäs ligger i bergsmansbygden Sundborn, bostaden och etsarstugan på Blindgatan ligger i den gamla stadsdelen Östanfors och vi vet att Carl Larsson själv besökte Falu Gruva. Därför känns extra roligt att presentera den här utställningen mitt i Världsarvet Falun som består av bergsmanslandskapet, staden och gruvan”, säger hon.
Med start på nationaldagen kommer gruvans besökare att få ta del av målningar och fotografier på en rad skärmar placerade framför Gruvmuseet.
”Vi vill välkomna alla hem till superkändisarna Carl och Karin Larsson i Sundborn. Vi vill lyfta fram konstnären Carl Larsson men eftersom han oftast målade av hemmet så hamnar det oundvikligen i fokus”, säger Carl Larsson-gårdens chef Chia Jonsson.
Carl Larsson – minnesåret 2019 uppmärksammar att det är hundra år sedan konstnärens bortgång.
Det är tredje året som Falu Gruva genomför en utomhusutställning på Gruvplatsen. Utställningen är kostnadsfri och öppen för alla som besöker gruvan.
Carl Larsson uppmärksammas på flera håll i Dalarna i sommar. Både Zornmuseet i Mora och Dalarnas museum i Falun ställer ut konstnären. Båda besöksmålen är, precis som Falu Gruva och Carl Larsson-gården, en del av Kulturresan i Dalarna, en guide till nio olika kulturhistoriska besöksmål.