Nyheter

Ny spännande utställning i Gruvmuseet

I Gruvmuseet öppnar en ny utställning där 1000 år av historia åskådliggörs med interaktivitet och lärande i fokus. Utställningen ska stimulera besökarna att förstå sammanhang mellan gruvans…

I Gruvmuseet öppnar en ny utställning där 1000 år av historia åskådliggörs med interaktivitet och lärande i fokus. Utställningen ska stimulera besökarna att förstå sammanhang mellan gruvans och Sveriges historia.

Totalt tre nya utställningar ska ge kunskap om gruvbrytningens 1000-åriga historia på platsen samt om hur Falu Gruva haft stor ekonomisk, teknisk och social betydelse under Sveriges stormaktstid och för utvecklingen av det moderna Sverige. Den 6 juni 2016 var det invigning av den andra och största delen i utställningen om gruvans historia. På ett pedagogiskt sätt berättas om hur världens första aktiebolag drev fram nya innovationer, startade Sveriges första akutsjukhus och hur Falun blev en central plats för handel, vetenskap och teknik.

– Jag vill att våra unga besökare blir engagerade och upptäcker hur kul det är med teknik och uppfinningar, säger utställningsproducent Ann-Sofie Axelsson.

Tanken är att de som inte har möjlighet att gå ner i gruvan får uppleva gruvkänslan i utställningen. Det finns också en film i Gruvmuseet som visar hur det ser ut nere i gruvan och där du får höra två gruvarbetare berätta om sitt arbete. Filmen är framtagen av filmare Björn Larsson i samarbete med elever från Jakobgårdsskolan och HSO Dalarna.