“Det gällde att den passade på alla tolv bultar – vilket den också gjorde”, säger han om momentet när bocken sänktes ner på plattan där den är monterad.
Bocken som är tillverkad i cortenplåt väger 5,7 ton och stenen med världsarvsloggan under den 1,5 ton. Måtten är 10 meter på längden och 7 meter på höjden. Det nya monumentet som ska välkomna både Falubor och besökare till världsarvsstaden invigs söndagen den 12 december.
Invigningen av bocken sammanfaller med firandet av Världsarvet Faluns 20-årsjubileum. På programmet står alltifrån högtidstal till fackeltåg och kulning runt dagbrottet Stora Stöten. Det är också först då belysningen riktad mot bocken tänds.
“Den nya bocken andas framtidstro. Vi ser verkligen fram emot söndagen när vi får inviga bocken tillsammans. Vi hoppas att så många som möjligt kan komma”, säger Anna Björkman, verksamhetschef vid Falu Gruva.
Världsarvsrådet där bland andra Falu kommun, Dalarnas museum och Falu Gruva ingår står bakom jubileumsfirandet.
Arrangörerna följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och uppmanar besökare att hålla avstånd och stanna hemma vid förkylningssymtom.
Många nyfikna stannar till för att titta på den nya bocken – och även här är det viktigt att hålla avstånd. Högen den står på är inte tänkt att klättra upp på – sidorna är branta och det finns risk för ras.
FAKTA om nya kårebocken
Designad av art director David Qvick på kommunikationsbyrån Confetti på uppdrag av Falu Gruva, Falu kommun och Falu rödfärg som samtliga har bidragit till finansieringen av bocken.
Tillverkad av cortenplåt av faluföretaget Dala Svets & Smide.
Den nya bocken som invigs söndag den 12 december ersätter den gamla bocken av trä som brann ner våren 2020. Som en hommage till den gamla kårebocken har en liten låda med delar av den gjutits fast inuti den nya bocken.