Nyheter

Nya museet invigt och öppet!

Gruvmuseet med nya utställningar, filmsal och Lilla Gruvbyn Gruvmuseet är Sveriges äldsta tekniska museum. Museet bjuder på många olika prova på-aktiviteter för olika åldrar och…

Gruvmuseet med nya utställningar, filmsal och Lilla Gruvbyn

Gruvmuseet är Sveriges äldsta tekniska museum. Museet bjuder på många olika prova på-aktiviteter för olika åldrar och ger besökaren en tidsresa från vikingatiden fram till 2001 när Falun och gruvan blev världsarv. I filmsalen visas en 30 minuter lång film från djupet av gruvan.

Lilla Gruvbyn är öppen sommartid. En rolig by med experiment och sagor för hela familjen. I elva små stugor finns möjlighet att leka, lyssna, läsa, känna och testa sig fram till kunskap om de elva metaller och mineraler som finns representerade och som utvunnits ur Falu Gruva.

Årets utställning

De senaste tre åren har Gruvmuseet genomgått en stor omgestaltning och i juni invigs den sista etappen. Därmed har det gamla museet blivit ett nytt och interaktivt museum. Sommarens utställning öppnar 13 juni och beskriver gruvan åren 1800-2001 då Falun utses till Världsarv. Skogs- och miljöfrågor står i fokus tillsammans med frågor kring just världsarv.