Nyheter

Nytt rum för konst i Gruvmuseet

Under takåsarna på Gruvmuseet slås portarna upp för utställningslokalen Loftet. Premiären sker på nationaldagen den 6 juni. Sommarens utställning heter Rödfärg och slagg – samtida…

Under takåsarna på Gruvmuseet slås portarna upp för utställningslokalen Loftet. Premiären sker på nationaldagen den 6 juni.

Sommarens utställning heter Rödfärg och slagg – samtida fotografi ur våra samlingar och kommer att pågå hela sommaren. Fotografer är Olle Norling och Christer Viklund.

Fotografen Olle Norling kommer med sina fotografier ur bokprojektet De Röda husen att låta oss följa med på en spännande Sverigeresa där arkitektur och slamfärg är i fokus. Fotografierna har tidigare ställts ut i Falun, Paris och Washington och ett urval av bilderna visas fortfarande som vandringsutställning i Frankrike.

Christer Viklunds fotografier har tidigare ställts ut i Gruvmuseet och då som nu fascinerar hans sätt att fånga gruvans restprodukt slagg i olika ljus och sammanhang.

Satsningen på den nya utställningslokalen hänger samman med vår stora satsning på att omvandla Gruvmuseet till Sveriges första kulturhistoriska science center. Omvandlingsarbetet är uppdelat i etapper där Etapp 2 öppnar 2016 och den tredje och sista etappen öppnar 2017.

– Målet är att i första hand kunna erbjuda spännande sommarutställningar, gärna i samarbete med andra aktörer men att vi inte är främmande för att även ha utställningar under andra delar av året, säger Gunilla Hedenblad, antikvarie vid Falu Gruva.

I dagsläget är Gruvmuseet endast öppet 1 maj till 30 september och under skollov. Loftet kommer under skolterminerna att nyttjas som pedagogiskt rum där skolelever från Falun, Dalarna och Sverige kan delta i workshops och andra aktiviteter kopplade till gruvans pedagogiska verksamhet.

Det här är bara en av de många nyheterna som traditionsenligt har premiär under nationaldagen vid Falu Gruva.