Silverhyttan öppnas för allmänheten

Ta chansen att titta in i Silverhyttan, den grå slaggstensbyggnaden vid Faluån, söndag den 12 september.

I Falu Gruva har det inte bara brutits koppar – utan även en hel del guld och silver. Följ med in i Silverhyttan där framställningen av ädelmetaller ägde rum i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. På den tiden var Falu Gruva faktiskt Sveriges största guldgruva.

Som en del av Världsarvet Faluns jubileumsår bjuder Falu Gruva in till visningar av Silverhyttan på Kulturarvsdagen och Geologins dag som i år arrangeras söndag den 12 september.

Många känner igen den grå slaggstensbyggnaden med skorstenarna som ligger intill ån i centrala Falun. Nu finns alltså chansen att kliva in i Silverhyttan och ta del av den unika miljön där både ugnar och verktyg finns bevarade trots att hundra år har gått sedan den var igång.

Johanna Nybelius, museipedagog vid gruvan, berättar om hyttans historia och visar en svartvit dokumentär från 1930-talet som visar hur arbetet gick till – processen då flera hundra kilo råmaterial blev till en liten silvertacka.

“Vi pratar mycket om gruvdriften och det som hände under jord. Här ser vi det komplicerade arbetet som skedde ovan jord – hur man fick fram det lilla som faktiskt var värdefullt. Det är nästan så att arbetet under jord ter sig enkelt i jämförelse och det ger en perspektiv på vilket arbete som har gjorts här i Falun genom åren, att det handlar om så mycket mer än att hacka loss stenar ur berget”, säger Johanna Nybelius.

Visningarna arrangeras 11.00 och 13.00 söndag den 12 september, längd cirka 1 timme.

Entré 100 kr, förbokning av biljetten rekommenderas.

Boka din biljett här

I mån av plats finns även möjlighet att betala biljetten via swish i samband med visningen. Kontakta oss på info@falugruva eller 023-78 20 30 under våra öppettider med frågor eller funderingar.

Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och har ett maxantal på 30 personer.

Visningarna av Silverhyttan arrangeras av Falu Gruva som en del av Kultuarvsdagen och Geologins dag 2021.