Skänkta saker fyller gruvarbetarhemmet

Lokala second hand-butiker, radioprogrammet Sök & finn och Återbruket vid Falu återvinningscentral har alla bidragit till att inreda den nya 1950-talsbostaden vid Falu Gruva.

Sommarens stora nyhet vid Falu Gruva är ett gruvarbetarhem från 1950-talet. Året i folkhemsbostaden är 1958 vilket betyder att inredningen i de tre rummen och köket till stora delar består av teakmöbler och pastellfärgat porslin.


– Vi leker med historien och lyfter fram människorna som jobbat här vid gruvan genom hundratals år, säger Anna Björkman, verksamhetschef vid Falu Gruva.

Delar av inredningen har köpts in från lokala second hand-butiker som Förrådet på regementsområdet. Viktiga detaljer som spis och kylskåp från tiden hittades först efter en efterlysning i P4 Dalarnas radioprogram Sök & finn.
Annat, exempelvis en hallbänk, pinnstolar och diverse husgeråd, är saker som faluborna skänkt till Återbruket vid Falu återvinningscentral.

– Omkring 200 ton möbler och prylar lämnas in på Återbruket varje år. Vi är oerhört stolta och glada över det här samarbetet med Falu Gruva. Tillsammans förlänger vi livslängden på våra resurser, säger Cajsa Hagberg, utvecklingsledare för återbruk vid Falu Energi och Vatten.

Johan Tell är handledare vid Återbruket och den som har hållit i insamlandet av saker till gruvarbetarhemmet.

1950-talsbostaden öppnar för besökare lördag den 18 juni i samband med årets högsäsongsstart.