Sportlov med myntnyhet i museet

Nu har alla sportlovslediga chansen att upptäcka spännande historia i Gruvmuseet. Där visas nämligen ett par kopparmynt som hittades ombord på skeppet Vasa.

Utöver fler guidade visningar under jord och förlängda öppettider har Falu Gruva en nyhet att presentera under sportlovet. Med start lördag den 22 februari kommer två mynt som hittades ombord på skeppet Vasa att visas i Gruvmuseet.

”Mynten, som tillverkades av koppar från Falu Gruva, har legat 333 år på havets botten. Nu har skeppet Vasa fått huvudrollen i utställningen om kopparmynt”, säger Gunilla Hedenblad, antikvarie vid Falu Gruva.

Inuti och kring skeppet hittades tusentals mynt och 64 bronskanoner tillverkade av koppar från Falun. Dessutom var det så att intäkterna från kopparproduktionen vid gruvan till stora delar finansierade bygget av skeppet som seglade och sjönk 1628.

Mynten lånas ut av Vasamuseet och visas i Gruvmuseet fram till den sista september 2020.

Under vecka 8 har Gruvmuseet öppet 12.00-15.00 mellan den 18 och den 21 februari. Därefter är de dagliga öppettiderna 10.00-16.00 mellan den 22 februari och den 1 mars.

Förbokning av guidade visningar rekommenderas, boka din biljett här.