Stora Stöten Swimrun

Lördagen den 30 maj går tävlingen Stora Stöten Swimrun från botten av dagbrottet Stora Stöten ända upp till hoppbackarna på Lugnet. Det är en tävling där deltagarna springer och simmar längs det som en gång var vattnets väg till Falu Gruva.  

Stora Stöten Swimrun kan skryta med att banan till stor del är formad av mänskligt kraft. Vattnet har alltid varit viktigt för Falu Gruva. Sjöar, dammar, kanaler och diken har genom århundradena grävts fram. Utefter banan kommer deltagarna springa förbi medeltida hyttplatser, vackra bergsmansgårdar, dammar och dammhus i en särpräglad nordisk natur och en del av Världsarvet Falun. Här erbjuds deltagarna en historisk upplevelse som går flera hundra år tillbaka i tiden. Start sker i botten på Falu Koppargruvas dagbrott, Stora Stöten. Målgång sker vid de rikskända hoppbackarna på Skid-VM arenan Lugnet.

– Vattnets Väg till Gruvan här i Falun är ett helt unikt ledsystem. Att vi nu får möjlighet att arrangera ett swimrun i den här miljön är fantastiskt. Vi kommer att springa på stigar som hackades fram för flera hundra år sedan och simma i Sveriges äldsta konstgjorda sjö. Magiskt!, säger Tomas Viker, tävlingsledare Falu Simsällskap.

Vattnet väg till gruvan
För att säkra tillgången på vatten i Falu Gruva byggdes under flera hundra år ett magnifikt system av sjöar, dammar, kanaler och diken i bergen nordväst om Falu Gruva. Idag är lederna restaurerade och vi kan njuta av ett fantastiskt ledsystem med en alldeles unik historia. Lederna kallas Vattnets Väg till Gruvan.

» Här hittar du mer information om tävlingen samt en film från bansträckningen

Tävlingen arrangeras av Falu Simsällskap i samarbete med Scandinavian Outdoor Games.